Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Lečenje medicinskim pijavicama

Lečenje medicinskim pijavicama

U stara vremena lečenje pijavicama bilo je smatrano velikim tabuom. Doktori koji su takvo lečenje primenjivali smatrani su jako čudnim.  Uprkos tome,  vesti su putovale i sve više bolesnih ljudi sa težim oblicima bolesti se odlučivalo na ovaj korak. Iako je smatrano tabuom, donosilo je znatno olakšanje bolesniku, a čak i potpuno ozdravljenje.


 

METODA LEČENJA

Lečenje medicinskim pijavicama − naučno poznato kao hirudoterapija. Metoda je  tokom koje se koriste medicinske pijavice vrste Hirudo medicinalis. Svaka pijavica pojedinačno, može konzumirati oko pet do deset ml krvi tokom svakog hranjenja. To iznosi  oko deset puta više od sopstvene težine. Ove medicinske pijavice imaju tri seta čeljusti i 100 zuba. Kada ugrizu dolazi do ubrizgavanja anestetika u kožu, pošto njihova pljuvačka sadrži antikoagulante koji zaustavljaju zgrušavanje krvi.

 

 

Na primer,  kada hirurug ponovo pričvršćuje odsečen prst znatno je teže da popravi manje vene od većih, pa zbog toga prst može oteći jer je pun krvi. Gladna medicinska pijavica isisa sav višak krvi polako što omogućava da se prst vrati u normalno stanje dok se vene takođe leče.

VAŽNOST PIJAVICA U STARA VREMENA

U stara vremena (23 do 79 godina nakon Hrista) došlo je do lečenja plemstva medicinskim pijavicama što samo po sebi govori kako su bile efikasne još tada. Korišćene su kako bi plemstvo pomoću njih lečilo zapaljenje vena i hemoroide. Takođe, staroegipatski lekari su verovali da medicinske pijavice mogu da pomognu sa svim bolestima od obične groznice i nadutosti pa sve do znatno težih bolesti.

 

 

HUMORALNA TERAPIJA

Tokom vekova pacijentima je puštana krv kako bi privukla medicinske pijavice. Kako bi se nakon lečenja sa njima pacijenti ponovo vratili u stanje humoralne ravnoteže – ravnoteže krvi, sluzi, crne i žute žuči. Ovakav metod lečenja medicinskim pijavicama je tada zvan humoralna terapija – isto se zove i sada, ali postupak je znatno usavršen.

 

 

ZAINTERESOVANOST PIJAVICAMA

Lečenje pijavicama dostiglo je svoj vrhunac u 18. i 19. veku. Kada se pojavio postupak njihovog specijalnog parenja i odgoja, kako bi se nakon jednog korišćenja mogle ponovo koristiti. Razmena medicinskih pijavica je postao unosan posao i razmena se najvećim delom vršila na prostoru Evrope i SAD-a. Samo Francuska je zahtevala milione medicinskih pijavica godišnje. Medicinske pijavice nastavljaju da se koriste regularno sve do 1916. godine, kada se smanjuje potreba za njima zbog razvoja kvantne medicine.

 

 

NAPREDAK MEDICINE

Sa napretkom medicine upotreba medicinskih pijavica se svela na minimum. Međutim, to ne znači da će tako i ostati zauvek. Danas ne bismo mogli doći do svih medicinskih otkrića da nam medicinske pijavice nisu pomogle. Mi znamo da u većini slučajeva nije dobro nastaviti da radimo isto kako su radili naši stari. Međutim, u slučaju medicinskih pijavica strogo podržavamo da praksa lečenja medicinskim pijavicama ne nestane.  Jer pomoću te prakse dosta života je spašeno u stara vremena, a ko zna, možda još nismo otkrili kako nam još medicinske pijavice mogu pomoći i danas.

 

 

 

TEKST:MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.