Svetlana Kitić – najbolja rukometašica sveta

Svetlana Kitić – najbolja rukometašica sveta

Kada se govori o ženskom rukometu u Srbiji, ne može da se ne pomene Svetlana Ceca Kitić, koja je svojim uspehom i životnom pričom ostavila trag u istoriji. Svoju neverovatnu sportsku karijeru završila je u svojoj 49. godini i svojim primerom neustrašivosti i borbenosti inspirisala i motivisala mnoge buduće generacije. Igrajući na poziciji beka, došle su do izražaja njene liderske sposobnosti, pa je tako uvek bila vođa svog tima i oslonac svojim saigračicama.


POČECI

 

Svoje prve rukometne korake, Ceca je napravila u svojoj rodnoj Tuzli. Iako je prvo trenirala atletiku i košarku, ipak se odlučila za rukomet. Tim potezom obogatila je istoriju kako jugoslovenskog, tako i svetskog rukometa.

Hrabrost, neustrašivost i talenat, sa svega 13 godina, doveli su je do juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Godinu dana kasnije, čelnici Radničkog iz Beograda, prepoznali su u njoj pravu igračicu sa kojom vredi raditi, pa je tako sa 14 godina otišla u Beograd. Naporan i konstantan rad i svakodnevne treninge, Ceca je sa svojih 17 godina, krunisala titulom najbolje mlade igračice sveta.

 

KARIJERA

 

Na juniorskim Svetskim prvenstvima, uzela je zlatno i bronzano odličje. Svoje zlatne juniorske dane, nastavila je i sa seniorskom reprezentacijom. Dva puta je učestvovala na Olimpijskim igrama. U Moskvi 1980. godine, Ceca je kući donela srebro, dok je četiri godine kasnije u Los Anđelesu, sa 22 gola na pet utakmica predvodila svoju ekipu do zlata. Još jedno srebro osvojeno je 1990. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

 

NAJBOLJA RUKOMETAŠICA SVETA

 

Da je neverovatan šuter, pokazala je i 1981. godine kada je proglašena najboljim strelcem Evrope. Ceca je nastavila da dokazuje da je igračica neverovatnog kalibra, pa je tako 1988. godine ponela titulu najbolje rukometašice sveta. Putem ankete Međunarodne rukometne federacije, 2010. izabrana je za najbolju igračicu sveta svih vremena.

Igrala je za Jedinstvo iz Tuzle i Radnički iz Beograda, sa kojima ima 21 klupsku titulu. Odigrala je 202 utakmice za reprezentaciju i postigla više od 900 golova.

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.