Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Dečiji put do samostalnosti

Dečiji put do samostalnosti

Samostalna deca su spokojna i smela. Razlog tome nikako ne leži u tome što im je sve dozvoljeno, već u tome što veruju u sopstvenu sposobnost da nešto mogu da urade.


 

PODRŽITE DETE U SLUŠANJU INTUICIJE

Onaj osećaj u stomaku je najsnažniji kada smo mali. Nažalost, odrasli nehotice guše tu supermoć, ponekad čak i dobrim namerama. Prevelika zaštita, donošenje odluka umesto dece ili jednostavno neuvažavanje dečijeg mišljenja, sasvim sigurno mogu da rezultuju osobom niske pouzdanosti u sopstvenu procenu.

 

PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI

Što više odluka i izbora dete ima pred sobom u toku dana, to će se rađe oslanjati na sebe. To je upravo ono što želimo da postignemo. Cilj nam je da uticaj okoline smanjimo na minimum kako bismo bili sigurni da će naše dete, onda kada mi nismo tu, uspeti da donese pravi izbor.

 

UTIŠAJTE KRITIČARA U SEBI

Verujte  na reč, pitanjima poput Šta ti se više dopada – ovaj duks ili ovaj? ili Hoćemo li u park ili u šetnju? nećete razmaziti svoje dete.  Od silnog straha da ne izgubimo autoritet, neretko zauzimamo stav u kojem mi, roditelji, imamo sve prave odgovore ovog sveta.

Dozvolite sebi i svom detetu dovoljno prostora da pogrešite. Samostalno dete može da brani svoj stav i svoje mišljenje. Zato, ono pred grupom poznatih ili nepoznatih ljudi ima hrabrosti da kaže Ne. – Hajdi Majer-Hauzer

 

NIJE SVAKA POMOĆ ZAISTA KORISNA

Što je dete samostalnije, to je srećnije. Ukoliko je vaš odnos baziran na tome da većinu stvari obavljate umesto deteta, gotovo je izvesno da će u nekom momentu kod deteta razviti osećaj da nije dovoljno dobro. Rečenice poput za to si još uvek mali, navode dete da sumnja u svoje sposobnosti. Rečenica Pomozi mi da to uradim sam predstavlja srž Montesori pedagoške edukacije.

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.