Leto, plaža i F.Skot Ficdžerald

Leto, plaža i F.Skot Ficdžerald

Ne možemo imati letnju ljubav. Toliko ljudi je to pokušalo da je samo ime postalo poslovično. Leto je samo neispunjeno obećanje proleća, šarlatan umesto toplih, mekih noći o kojima sanjam u aprilu. Tužna je sezona života bez rasta…nema dana. – F. Skot Ficdžerald


 

LJUBAV

 

U avgustu je leto drugačije nego tokom preostalih toplih meseci. Neki od nas se baš u avgustu ukrcavaju na poslednji voz do morskih plaža. Možda smo na tom putu najranjiviji – čekamo da uhvatimo leto i nestanemo, da nas pojede vreli pesak i ispljune u more.

 

Ima dana, jer iako Ficdžerald govori o tome da ne možemo imati letnju ljubav, on sam ne odustaje od ljubavnih zapleta u svojim romanima, po kojima ti romani i bivaju upamćeni. Ne samo da je koristio fiktivne likove da objasni svoj brak sa Zeldom, već je neretko to radio u toplim, mekanim noćima leta.

 

Ljubavni romani nekada su bili loša, trivijalna književnost. Kasnije, tokom vremena, postali su klasici, a danas nerazdvojivi deo popularne kulture. Avgust i vrele dane koji su mu prethodili, želimo da spakujemo u kovertu sa posvetom. Adresu možda već znate, a ako niste sigurni, pustite pismo da putuje. Da putuje, da sanja i želi, da rasplamsava novu vatru poznanstava.

 

Dok se još niste ukrcali na voz, preporučujemo vam par Ficdželardovih klasika koji će vam obeležiti ovo leto. Dok čitate osetićete blagi miris belog vina i ruzmarina, a u nekim predelima lavandu sa medom – osetićete mirise koji će vas opustiti i navesti da maštate. O ljubavi, naravno, obećali smo to avgustu.

 

 

BLAGA JE NOĆ – F. SKOT FICDŽERALD

 

Pri kraju leta, njegove noći postaju blage. Blaga je noć je priča smeštena u hedonističko, raskošno, visoko društvo Evrope, tokom burnih dvadesetih godina. Bogata šizofreničarka, Nikol Voren, zaljubljuje se u psihijatra, Dika Divera. Rezultat ove ljubavne sage uključuje njihove prijatelje – postavu aristokratskih i lepih ljudi, nesrećne veze, sukobe, inceste i probleme svojstvene posedovanju velike moći i bogatstva. Ono što je blago, izvire iz rukopisa samog Ficdžeralda, njegova dirljivost i toplina, kao izraz lične ljubavne franšize.

 

 

VELIKI GETSBI – F. SKOT FICDŽERALD

 

Veliki Getsbi – klasik kome se uvek vraćamo. Zašto? Vreme izgubljene generacije, džeza i čarlstona, najavljuje veliki ekonomski krah i briše verovanja u američki san, koji nikad nije ni mogao da se ostvari. Ko je Getsbi? Bogataš iz Njujorka, čiji su novac i prošlost upitnog porekla. Baš kao i američki san – sve dok on ne padne. Prošlost je ono što ograničava Getsbijevu budućnost i taj san. Uz ovaj roman ćete se zabaviti, opustiti, međutim, zapašćete u vrtlog neizvesnosti i seksualnog nagona, pre nego što stignete da se zapitate o svom snu.

 

 

U POTPISU, ZELDA I SKOT FICDŽERALD

 

Većinu svojih likova, Ficdžerald je opisivao kao što bi opisivao svoju ženu i sebe. U potpisu vas čekaju ljubavna pisma Zelde i Skota Ficdžeralda, upućena jedno drugom. Ako žudite za intrigom i strašću, ovaj bračni par je to negovao do kraja njihovih života. Neka od ponuđenih pisama su nejasna ili nedovršena, što upućuje na samu ljubavnu priču ovog para. Ako ove romane niste dobili sa posvetom, preporučujemo vam da po završetku čitanja, kada noć bude blaža, voda toplija, a pesak se ohladi – napišete pismo sa posvetom. Telo napušta nervoza u odrazima u vodi. Ima dana da se osećamo i volimo, kao ljudi.

 

 

 

TEKST:NEVENA NIKOLIĆ

Nevena Nikolić je studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Njena interesovanja su raspodeljena na više oblasti, a neke od njih su filozofija, književnost, kulturni razvitak u stranim državama, kao i teme vezane za mentalno zdravlje i brigu o sebi. Radoznala pesnikinja, na egzistencionalnom putu umetnosti, traga za istinom među razrešenim temama.