Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Terapija cvećem – blagostanje za telo i um

Terapija cvećem – blagostanje za telo i um

Jeste li znali da cveće ima moć da uravnoteži vaše emocije? Smatra se da redovno konzumiranje cvetnih čajeva može doneti mentalno, fizičko i spiritualno blagostanje.


 

BAŠTENSKO I SOBNO CVEĆE

Iako odavno prihvaćena u narodnoj medicini, o terapiji cvećem se kod nas malo zna. Ovde ne govorimo o cvetnim esencijama i Bahovim kapima, već o cveću koje možda baš u ovom trenutku krasi vaš životni prostor. Iako pod cvetnu terapiju spadaju gorespomenute esencije, tinkture, losioni i melemi, mi ćemo se ovde fokusirati na čajeve.

Muškatla Belagona – za otklanjanje bolova u grudima.

1 kašika (za decu kašičica) usitnjene muškatle
500 ml prokuvane vode
Potrebno je kratko prokuvati, pa zatim poklopiti na 15 minuta, procediti i piti tri puta dnevno.

 

Rozetla – za suzbijanje ešerihije koli, hlamidije i kandide

1 kašika usitnjene rozetle
500 ml proključale vode

Poklopiti na 15 minuta, procediti i piti po potrebi, ili ga koristiti za vaginalno ispiranje. Kod povišenog
holesterola, preporučeno konzumiranje je tri puta dnevno posle jela.

 

Harizantema – za otklanjanje bradavica, ali i lečenje salmonele i šigele

1 litar ljute rakije
3 kašike usitnjene harizanteme- stablo, cvet i list

Ostaviti da odstoji 15 dana. Piti po potrebi, najviše jedna čašica ujutru i uveče. Može se koristiti i kao tonik za lice nakon brijanja.

 

RUŽA – BEZUSLOVNA PODRŠKA ŽENAMA

Pored cveća za čije super moći malo ko zna, ne možemo a da ne spomenemo par legendarnih cvetova
koje čovečanstvo koristi vekovima unazad. Francuska ruža je oduvek poznata po svojim isceljujućim dejstvima, danas se koristi za terapeutska esencijalna ulja, ali i u vidu čaja.

Bogat vitaminom C, kao i antioksidantima, čaj od ruže može pomoći u nezi problematične kože. Posvetljuje tamne delove, održava bolji nivo PH vrednosti i umanjuje bore.

Pored pozitivnog uticaja na imuni sistem, pogotovo u sezonama prehlada i gripa, šolja čaja od ruže vam može pomoći kod menstrualnih bolova i grčeva.

 

ČAJ OD BRESKVINOG CVETA – POTPUNI DETOKS

Bogat vitaminima i proteinima, ovaj čaj popravlja cirkulaciju, otklanja konstipaciju i generalno čisti telo
od toksina. Utiče blagotvorno i na kožu, te pomaže kod akni, tamnih kolutova i pigmentacije.

 

ČAJ OD LAVANDE – ZA DUŠEVNO I TELESNO ZDRAVLJE

Lavanda pročišćava energiju i umiruje dušu. Otklanja insomniju, negativne unutrašnje dijaloge i donosi spokojne i mirne snove. Ono što je najfascinantnije kod ovog cveta je to što u sebi sadrži antioksidanse ali i isparenja i jedinjenja sposobna da lociraju i neutrališu slobodne radikale u telu, direktne nusproizvode ćelijskog metabolizma.

Prevedeno na jezik laika, ovi slobodni radikali mogu prouzrokovati hronične bolesti, preuranjene znake starenja i razne upale. Pored toga, ovaj čaj reguliše nivo seratonina u telu, što dalje pomaže u umanjenju bola u nervnom sistemu i samim tim prevenira napade migrena i glavobolja.

 

HOLISTIČKI PRISTUP LEČENJA

Kako bi se ljudsko telo iscelilo, mora biti tretirano kao složena celina. Fizički simptomi bolesti su gotovo uvek povezani sa psihičkim stanjem uma i duše.

Terapija cvećem nas sasvim sigurno podseća da nam priroda pruža ruku podrške za razne situacije. Sve što je nekada potrebno je usporiti i disati uz šolju toplog čaja.

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.