Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Pozitivne navike koje jačaju mentalno zdravlje
Pozitivne navike koje jačaju mentalno zdravlje

Pozitivne navike koje jačaju mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje je nešto o čemu svi vodimo računa ili tako makar treba da bude. Da bismo bili fizički zdravi, prvo je potrebno da ozdravimo i poboljšamo naš um, mesto odakle zapravo potiču sve ideje i osećanja koja imamo. Svako od nas ima svoju rutinu, neke stvari koje radi za sebe I koje su se ustalile u tok jednog sasvim običnog dana. Ponekad zapravo nismo ni svesni koliko nam te stvari pomažu da skrenemo misli ili prosto da se osećamo bolje. Imamo za vas neke predloge ukoliko vam je ponestalo tih jednostavnih i umirujućih radnji tokom dana, pažljivo čitajte!


PRATITE SVOJE NAVIKE ILI OSEĆANJA

Uzmite običan papir i olovku, sedite i razmislite o tome kako želite da izgleda vaš habit tracker za ovaj mesec. Hajde ovako, nacrtajte po kružić za svaki dan u mesecu. Kada ste to uradili, razmislite šta želite da pratite ovaj mesec. Da li su to vaša raspoloženja tokom dana? Da li svaki dan pijete dovoljno vode? Da li ste vreme provodili u prirodi?

Šta god da je, neka razne stvari budu teme vaših habit tracker-a i pratite kakve su vaše navike iz dana u dan. Da li ste svakodnevno posvećeni ili pak preskačete neke od njih? Olovkom ili bojicom obeležite svakog dana koju ste naviku ispunili. Shvatite šta je ono što vaše vreme čini bolje provedenim i kako možete da se poboljšate, šta možete da promenite kako biste kvalitetnije ili više bili uključeni u određenu naviku. Proučavajte sebe.

ISKLJUČITE SE

Ponekad je zaista potrebno da se samo isključite. Ne, ne mislimo samo na elektronske uređaje od kojih se ne odvajamo ovih dana, mislimo na vas kao individue, isključite se. Idite u park, sedite na klupu i slušajte stvari oko sebe. U jednom momentu zbrka u parku izjednačiće se sa zbrkom u vašoj glavi i to je momenat kada treba da se isključite. Samo sedite i ne razmišljajte, makar na sekund. Pomaže, verujte nam!

ŠETAJ, TRČI, PLIVAJ, UŽIVAJ

Važno je da se pomerate sa mesta na mesto, da ne stojite u jednoj tački i da se ne osećate zaglavljeno. Fizička aktivnost u bilo kom obliku će vam pomoći kada je reč o tome, bilo da je to vožnja bicikla, obična šetnja sa psom ili odlazak na bazen. Ukoliko niste motivisani, naterajte se. Prva tri puta biće teško, ali nakon toga počeće da raste taj dobar osećaj u telu. Činite dobro delo samom sebi i to tako treba da ostane. Trudite se da to tako ostane.

Ovo su samo neke od stvari koje možete učiniti za sebe. Ne smatramo ih jednostavnim, ali smatramo da svako od vas može makar da pokuša. Ukoliko vam ne bude pošlo za rukom nešto od ovog što smo napisali onda ne sumnjamo da ćete za sebe pronaći nešto što vam odgovara i nešto što će vam pomoći.

Za svakog od nas ima mesta na ovom svetu i svako od nas je stvoren za nešto, ne zaboravite to!

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.