Iskonska ljepota Odri Hepbern

Iskonska ljepota Odri Hepbern

Odri Hepbern, Oskarom nagrađena glumica i modna ikona, rođena je u Briselu 1929. godine. Iako je filmsku karijeru gradila u Holivudu, glumom i baletom počela je da se bavi u Londonu. Njena prva veća filmska uloga bila je u filmu The Secret People, ali pravu slavu stekla je u filmu Praznik u Rimu, za kojeg je i dobila Oskara.  Nakon ovog filma slijede vanvremnska ostvarenja filmske umjetnosti: Sabrina, Ljubav u podne, Doručak kod Tifanija, Šarada, Moja lijepa gospođice.


 

MODNA IKONA

Osim glumačkog talenta, Odri Hepbern će ostati zapamćena kao jedna od najvećih modnih ikona 20. vijeka. Njen značaj u svijetu mode je utoliko veći što se nije uklapala u holivudske standarde ljepote. Njena sitna građa, lice djevojčice i aristokratsko držanje, izdvajali su je od ljepotica poput Merilin Monro i Elizabet Tejlor. Francuski dizajner, Iber de Živanši, u Odri je pronašao svoju stvaralačku inspiraciju. Njihovo prijateljstvo započelo je prilikom snimanja filma Sabrina 1953. i trajalo je sve do Odrine smrti, 1993. godine.

 

 

MALA CRNA HALJINA

Jedan od najupečatljivijih modnih komada u svijetu filma svakako je elegantna crna haljina koju je Živanši dizajnirao za Odri u filmu Doručak kod Tifanija. Iako je Koko Šanel osmislila koncept male crne haljine, Odri i Živanši su kroz film popularizovali ovaj odijevni predmet i pripisali mu antologijsku dimenziju.

 

 

UNUTRAŠNJA LJEPOTA

Ipak, da ljepota Odri Hepbern nije samo spoljašnja, pokazuje i njena biografija. Odri je bila izuzetno obrazovana. Govorila je engleski, francuski, italijanski i holandski jezik. Igrala je i u pozorištu i na filmu. Njeno ratno djetinjstvo i postratno siromaštvo, podstakli su je na humanitarni rad. Bila je počasna ambasadorka UNICEF-a, te je kroz svoj rad pomagalasiromašnoj djeci iz afričkih i azijskih zemalja.

Zbog toga, ljepota  Odri Hepbern nikada se ne uzima olako i zasebno. Ona je ostala zapamćena kao ideal skromnosti, gracioznosti i humanosti.

 

 

 

FOTO:https://www.google.com/search?q=Odri%20hepbern&tbm=isch&tbs=il:cl&hl=sr&sa=X&ved=0CAAQ1vwEahcKEwjQs8fPu-r5AhUAAAAAHQAAAAAQAg&biw=1519&bih=754#imgrc=1-LtYrcaQfTNbM

 

TEKST: BRANKA TODORVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.