Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Motivacija za trening kod kuće
Saveti za uspešan trening tokom leta

Motivacija za trening kod kuće

Približava se leto i svima je želja da se u fizičkom smislu pokažu najbolje što mogu. Međutim, mnogi imaju poteškoće da se nateraju na vežbanje i većina razmišlja o promenama, ali ništa ne radi povodom toga. Zdravlje i lep izgled treba da budu najveća motivacija da bi se ljudi bavili fizičkom aktivnošću. Istraživanja su pokazala da veću motivaciju ponekad pružaju sitnije stvari.


 

PRISTUPITE TRENINGU KAO ZABAVI

Ukoliko vam je neprijatno da vas drugi gledaju dok vežbate, a niste u potpunosti sigurni šta sve treba da radite – probajte onlajn treninge i vežbajte kod kuće. Uopšte nije bitno kako ste odeveni, a i možete da pustite baš onu muziku koju želite.

Slušanjem vaše omiljene muzike, vremenom ćete stvoriti osećaj da vam vežbanje kao aktivnost prija i kako će vreme prolaziti vežbe će postati deo vašeg dana kao normalna stvar. Pored slušanja vaših omiljenih numera, vašem treningu se, takođe, može pridružiti i osoba sa kojom često provodite vreme i time vam trening može postati dosta zabavniji ili makar manje dosadniji.

Kroz šalu i priču, trening će brže da prođe i manje ćete osećati bolove. Za dodatnu motivaciju, u vremenu razvitka tehnologije, možete koristiti aplikacije koje će vam dodatno olakšati proces vežbanja.

 

MENJAJTE PLAN TRENINGA

Kako vam vežbanje ne bi bilo monotono, pokušajte da konstano menjate vaš plan treninga. Raznovrsnost je veoma bitna, pa je poželjno da pored učestalih vežbi koje radite, ubacite i nešto novo. Probajte razne varijante rekreacije, ali bez ikakvog forsiranja.

Jedan od najvećih problema i prepreka da bi čovek počeo da vežba je neodgovornost. Veće šanse da se vežbe odrade je da se da obećanje prijateljima ili kolegama, umesto samom sebi. Tako bi se izbegla česta situacija počinjanja od sledeće nedelje/meseca.

Ne bi bilo loše da sa vremena na vreme sebe obradujete nekim novim rekvizitom koji će vam biti potreban za dalji trening. To mogu biti nove patike ili flašica za vodu, ili možda čak traka i druge stvari. Ovo će vas podstaći za dalji trening i dati vam više motivacije.

 

NAGRADITE SE ZA REZULTATE

Pre i posle treninga pokušajte da zamislite krajnje rezultate vaše aktivnosti i to će vas motivisati da nastavite. Pratite napredak i menjanje vašeg tela, uz veru i disciplinu, na kraju će vam se isplatiti i osećaćete se mnogo bolje.

Veoma bitna stvar je da sebe nakon treninga nagradite, tako ćete brže i bolje uraditi trening. To može biti na primer piletina sa pirinčem – obrok koji je zdrav i ukusan. Takođe, odmor gde posle treninga nećete raditi ništa.

Ovo će vam dati do znanja da se vežbanje i te kako isplati i da je vredno. Rezultati će posle nekog vremena biti i te kako vidljivi, i pored promena na vašem telu, vi ćete ojačati kako fizički, tako i psihički. Vaš karakter će ojačati i vi ćete se osećati mnogo bolje.

 

TEKST: JOVAN MANOJLOVIĆ

Jovan Manojlović rođen je u Zaječaru gde je završio Ekonomsko-trgovinsku školu. Trenutno je student Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.