Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako svesno ući u novu godinu?
Kako svesno ući u novu godinu?

Kako svesno ući u novu godinu?

Kako na zdrav način pristupiti novogodišnjim odlukama i rezimeima i energiji završne godine? Svi znamo da sa novom godinom dolazi nova energija, a time i želja za promenama, rezimeima i široko shvaćenim poboljšanjima. Ako vam je promena datuma neophodan impuls da promenite sebe i pravi trenutak za razmišljanje, u redu. Ipak, predlažemo zašto je u ovoj situaciji bolje izbegavati dovođenje novogodišnjih odluka. Treba se fokusirati se na namere koje će novu godinu učiniti boljom.


STANITE I RAZMISLITE

Često se postavlja pitanje da li se novogodišnje odluke zaista ostvaruju? Ljudi ponekad sami sebi nametnu pritisak u glavi u vidu naredbi i zabrana. U novoj godini ne jedem više slatkiše. Vežbam svaki dan! Idem na letovanje i zimovanje. Upravo period između Nove godine i Božića je idealan za razmišljanje. Tada je poželjno da usporimo tempo i nađemo vremena za sebe. Upravo u tom periodu razmislite o tome šta vam je donela protekla godina. Koje divne uspomene će ostati sa vama zauvek, a koji neuspesi su doneli vredne lekcije.

BUDITE ZAHVALNI I RAZUMNI

Potrebno je imati listu stvari na kojima ste posebno zahvalni. Možda je upravo ovo trenutak da se zahvalite ljudima koji su doprineli lepim uspomenama. Ono što je svakako poželjno jeste da se fokusirate na pozitivne emocije i pretvorite ih u energiju za godinu koja je pred vama. Često je zamka koju sami sebi postavljamo postavljanje ciljeva za pitanja koja su potpuno van naše kontrole ili na koja imamo minimalan uticaj.

Mnoge naše odluke potiču iz osećanja da nismo dovoljno dobri, da nismo postigli svoje ciljeve ili da ih nemamo dovoljno. Poželjno je razmišljati o onome što nemamo i onda da postavimo ciljeve da budemo bolji. Da li napredovanje na poslu, koje želite da dobijete, zavisi od vas? Odgovor je: Ne baš. Čak i kada radite maksimalnom brzinom, konačna odluka o napredovanju pripada vašem nadređenom. Takođe, možda ćete otkriti da se vaše ideje o novoj stvarnosti ne poklapaju sa onim što ćete zaista osećati.

PUTOVANJE, A NE ODREDIŠTE

Novogodišnje odluke se odnose na postizanje određenog cilja, potpuno ignorišući ceo proces koji uz to ide. Stoga je vredno razmisliti o tome koja motivacija i namera zaista stoji iza cilja. Onda treba postupati svojim tempom u skladu sa namerom. Zatim, umesto da namećete sebi pritisak i vrtoglavu brzinu u postizanju svog cilja, možete se usredsrediti na nove rituale koji poboljšavaju život poboljšavajući svest ili svesnost datih ponašanja i osećanja.

Ukoliko postavite cilj bez razmišljanja o iskrenoj nameri koja stoji iza toga ili o putu kojim morate da idete da biste ga postigli, ne možete očekivati pozitivan ishod. Cilj bi trebao da bude samo smernica koja će vam reći koji aspekt svog života želite da poboljšate. Međutim, upravo proces i putovanje treba da budu elementi kojima posvećujemo pažnju i koji postaju izvor zahvalnosti. Uspostavljanjem novih rituala i navika oko svojih namera, trošite vreme na brigu o sebi. Vežbanje svesti i unošenje više ravnoteže u svoj život.

POSLUŠAJTE SEBE

Ono što vam mi savetujemo jeste da budete otvoreni za promene, razmislite šta zaista želite. Nemojte biti pod stresom što ne znate kako nešto da stignete da završite. Neka vaš život polako otkriva sebe, bez stresa i bez pritiska. Živite danas kao da je svaki dan nova avantura koju ne morate da planirate od A do Š. Pokušajte, redovno, da sebi date prostor za odmor i dah! U Novoj godini oslobodite se osećaja da uvek morate da budete zauzeti i super produktivni da biste zaslužili odmor. Odmorite se i dajte sebi vremena, kad god vam nedostaje energije, slušajte svoju intuiciju.

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.