PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Kviling- tehnika savijanja papira

Dok je origami prva asocijacija kad se govori o savijanju papira, manje poznata tehnika je kviling, odnosno papirni filigran. Iako se kod obe tehnike prave oblici i ukrasi od papira, postoje razlike. Dok se kod origamija koristi samo papir, koji se ne seče i ne lepi, kviling zahteva minimalna pomoćna sredstva.


ISTORIJAT

Ovu tehniku su prvo koristile monahinje i to u doba renesanse. Pravile su razne ukrase od ostataka papira koji nije mogao da se iskoristi ni za šta drugo. Tokom 18. veka kviling su koristili visoki društveni slojevi kao vid razonode. Danas ga mnogi koriste za opuštanje, dok se s druge strane, neki se vrlo ozbiljno bave ovim tako da se mogu naći i vrlo lepi radovi.

OBLIKOVANJE

Kod ove tehnike papir se prvo secka na tračice koje se savijaju i oblikuju, a zatim se tako urolan lepi za podlogu i daljim lepljenjem drugih urolanih papirića se dobija željeni oblik. Mogu da se prave slova, razni geometrijski oblici, a najčešće se prave leptiri ili cvetovi. Ono što je karakteristično za ovu tehniku jeste to što može da stoji samo kao uramljeni ukras a mnogi ih stavljaju i na kutije za poklone, čestitke i knjige. Neki čak koriste ovu tehniku kako bi pravili unikatni nakit.

PRIBOR ZA KVILINKG

Što se tiče alata dovoljni su vam samo papir, makaze i lepak, ali za one koji žele da unaprede ovo postoje i specijalne igle koje pomažu pri rolanju papira. Takođe, koriste se i obični lenjiri, lenjiri sa raznim oblicima kao i skalpel. Kad govorimo o papiru koji se koristi, uglavnom je upitanju običan štamparski papir u boji, mada neki koriste i deblji papir, poput hamera. Problem koji se često javlja kod ove tehnike jeste upravo sečenje papira jer treba da se dobiju tračice koje su iste širine. Stoga, mnogi se opredeljuju da kupe već isečen papir ili pak da kupe mašinu za sečenje papira.


TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.

Leave a Reply