Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kao kakao

Kao kakao

Glavni sastojak čokolade i biljka od koje se prave napici. Obiluje gvoždjem, vitaminima A i B, kao i magnezijumom. Usled nedostatka magnezijuma u organizmu može se javiti stres, nervoza kao i grčevi u mišićima. Takođe, magnezijum pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Zbog toga  ćemo  u daljem tekstu sa vama podeliti recept, ovoga puta za hladni kakao. Pre toga ćemo zajedno proći kroz kratku istoriju kakaa.

 


POREKLO

Najnoviji pronalasci ukazuju na to da je kakao još od davnina upotrebljavan i uzgajan, čak i mnogo pre nego što se može zamisliti. Iako se do sada verovalo da potiče iz Centralne Amerike, prema istraživanjema objavljenim u časopisu Nature Ecology & Evolution,  otkrivamo da kakao ipak vodi poreklo iz vlažnih šuma gornjeg Amazona.

 

 

Arheolog, Mišel Blejk, sa univerziteta Kolumbija, zajedno sa svojim kolegom kreće na putovanje ka arheološkom nalazištu u Ekvadoru. Upravo toj ekspediciji njih dvojica dolaze do zanimljivih otkrića. Tačnije, pronalaze posuđe vrlo slično onom koje su još pripadnici Maja koristili za pravljenje kakao napitaka. Koristeći različite arheološke metode za utvrđivanje porekla i starosti tragova na posudama, najpre su utvrdili da ostaci koje su pronašli sadrže zrna skroba identičog oblika kao i u zrnima kakaa. Potom su te ostatke podvrgli hemijskoj analizi i otkrili sadržaj gorkog alkaloida, koji se takođe nalazi u kakau. Zaključak ove ekspedicije jeste da se smatra da su  stanovnici Ekvadora koristili kakao  mnogo pre Maja.

 

 

 

RECEPT

Kako smo u prethodnom delu  istakli pozitivna svojstva kakaa, možemo preći na recept.
Leti ili zimi, topao ili hladan, kakao je uvek sjajna ideja. Zato, pomešajte kašičicu šećera ili meda, dve kašičice kakaa i malo vode, te dobro izmutite. Potom u to dodajte hladno mleko i led po želji. Uživajte u vremenu koje ste izdvojili samo za sebe i za ispijanje ovog napitka.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.