Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako na odmor kolima?

Kako na odmor kolima?

Odlazak na odmor kolima može biti jedno od najuzbudljivijih iskustava koje vam omogućava potpunu prilagodljivost i kontrolu nad vašim putovanjem. Bez obzira da li ste planirali road trip do nacionalnog parka, obale mora ili nekog udaljenog grada – dobro organizovano putovanje kolima će vam omogućiti da uživate u prelepim pejzažima, istražite skrivena mesta i stvorite neprocenjive uspomene. Evo nekoliko korisnih saveta kako da se pripremite za vaše (avanturističko) putovanje kolima.


 

 

PLANIRANJE JE VAŽNO, ALI NE I KLJUČNO

Pre nego što krenete na putovanje, detaljno isplanirajte vašu rutu. Razmislite o destinacijama koje želite da posetite, znamenitostima koje želite videti i vremenu koje imate na raspolaganju. Koristite navigacione aplikacije ili GPS uređaj kako biste izbegli neželjena skretanja s puta i kako biste efikasno stigli do cilja. Takođe, proverite stanje puteva i saobraćajne uslove kako biste se adekvatno pripremili za put. Naposletku, ali ne i manje važno, proverite šta vam je od dokumenata neophodno, ukoliko idete u inostranstvo. Neke zemlje mogu tražiti zeleni karton, osiguranje, evropski izveštaj, ali i ovlašćenje – ukoliko se auto ne vodi na vas.

 

 

 

TEHNIČKI PREGLED VOZILA JE OBAVEZAN

Pre putovanja, obavezno obavite tehnički pregled vozila. Proverite ulje, tečnost za kočnice, rashladnu tečnost, nivo goriva i pritisak u gumama. Ako primetite bilo kakve probleme ili potencijalne kvarove, rešite ih pre putovanja. Redovno održavanje vozila će vam pružiti sigurnost i umanjiti rizik od neprijatnih situacija na putu. U svakom slučaju, ako i bude problema tokom putovanja, unapred spremite sve što vam u tom nezgodnom trenutku može pomoći.

 

 

 

NE TREBA VAM VIŠE OD OSNOVNOG

Kada se pakujete za putovanje kolima, pametno je spakovati samo neophodne stvari kako biste izbegli prenatrpanost i haos u vozilu. Osim ličnih stvari, koje treba da ponesete srazmerno sa brojem dana tokom kojih ćete biti na putovanju, obavezno ponesite i osnovno za vaš automobil. Najosnovnija je rezervna guma, uz set za prvu pomoć, ali možete dodati i komplet za promenu guma, osnovne alate za popravke, upaljač, baterijsku lampu, reflektujući prsluk, pa i prenosivu bateriju za punjenje mobilnih telefona ili tableta, laptopova.

 

 

 

PAKUJTE PRTLJAG PAMETNO

Organizujte prtljažni prostor kako biste lako pristupili stvarima koje vam trebaju tokom putovanja. Iskoristite torbe i kutije za organizaciju garderobe, obuće i ostalih stvari, ukoliko ne pakujete sve to u kofer. Postavite stvari koje najverovatnije nećete koristiti na dno prtljažnika, dok često korišćene stvari stavite bliže vratima prtljažnika kako biste ih lako dohvatili. Takođe, pored vas možete upakovati sve ono najneophodnije, kao što su hrana i piće za usput, papirnate i vlažne maramice i slično.

 

 

OSVEŽENJE JE NEZABORAVNA STAVKA

Ponesite dovoljno hrane i pića za putovanje, posebno ako planirate duže relacije. Putovanje kolima vam omogućava da napravite pauze kad god želite, ali ima smisla da ponesete grickalice, vodu, voće i druge zdrave opcije kako biste izbegli nezdravu hranu s puta. Svakako, proverite i gde su pumpe usput, kako biste sve što vam ponestane mogli da dokupite ili dosipate gorivo.

 

 

 

VOZITE ODMORNI

Iako je putovanje kolima fleksibilno, važno je praviti redovne pauze kako biste se osvežili i odmorili od vožnje. Svrstajte pauze u svoj raspored kako biste se protegli, prošetali, obišli lokalne znamenitosti i napunili baterije za dalji put. Ne zaboravite da uživate u putu, te dajte sebi oduška i zastanite na svakom mestu koje vam se zasvidi u toku putovanja. Zar ne kažu da nije bitan cilj, nego put do cilja?

 

 

ZNAJTE GDE IDETE

Iako je GPS nezamenjiv, uvek je korisno imati i tradicionalne mape kako biste mogli da pratite svoju rutu i sagledate celokupan plan putovanja. Takođe, mape vam mogu biti korisne ako dođe do problema s GPS signalom. Postoji i opcija da na svoje uređaje sačuvate mape, te da možete da ih pratite i kada nemate mobilni internet. Svakako, s obzirom na sve veću potrebu za internetom, dostupno vam je da dokupite roming internet za svoje telefone po malim cenama kod operatera.

 

 

RAZMIŠLJAJTE O SMEŠTAJU NA VREME

Ako putujete u sezoni ili na popularnu destinaciju, unapred rezervišite smeštaj kako biste izbegli nepotrebno lutanje u potrazi za mestom za spavanje. Prilikom rezervacije, obratite pažnju i na to da li su i koji su vam obroci uključeni u cenu, kako biste planirali i koliko ćete novca poneti. Takođe, potrudite se da ispoštujete vreme za dolazak u sobu i izlazak iz nje. I to kako bi celo putovanje prošlo bez problema i nepotrebnih nesuglasica.

 

 

 

ISPUNITE SLOBODNO VREME

Napravite muzičke plejliste ili preuzmite audioknjige kako biste zabavili sebe i putnike tokom vožnje. Takođe, igre i društvene aktivnosti mogu oživeti atmosferu u kolima i učiniti putovanje još prijatnijim. Ako vam je put duži, računajte na to da će slobodnog vremena biti na pretek, pa ponesite sa vama sve što mislite da će vam koristiti usput.

 

 

 

SIGURNOST NA PUTU

Pratite saobraćajne znakove i ograničenja brzine, posebno u nepoznatim mestima. Budite oprezni tokom vožnje i izbegavajte vožnju ako ste umorni. Rotirajte vozače ako je potrebno, kako biste održali koncentraciju i bili sigurniji na putu. Imajte u vidu i to da je najvažnije da stignete kako treba, a ne na vreme – jer pošli ste na odmor, zar ne?

 

 

 

PUTOVANJE AUTOM JE ZAKON

Putovanje kolima može biti jedinstveno iskustvo koje pruža slobodu i avanturu. Pravilno organizovanje, pažljiva priprema i pametno planiranje omogućiće vam da uživate u svakom trenutku putovanja i stvorite nezaboravne uspomene. Verujemo da je ovaj način putovanja bilo gde svima omiljeni (sem možda vozačima), te se nadamo da će ove smernice pomoći i olakšati vaš naredni odlazak na odmor. Srećan put!

 

 

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.