Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Izumiranje životinjskih vrsta
Izumiranje životinjskih vrsta

Izumiranje životinjskih vrsta

Biodiverzitet predstavlja pojam postojanja različitih vrsta živih bića na planeti Zemlji. Što se tiče samog koncepta, on obuvata sveukupnu floru i faunu. Međutim, u poslednjih nekoliko godina dolazi do izumiranja sve više vrsta, tako da se danas smatra da svake godine zauvek nestane oko 10 000 vrsta. Postoje različiti faktori koji na to utiču. Naravno, glavne zasluge za izumiranje nosi čovek, koji zagađuje prirodu, uništava bovravište životinja i samim tim ugrožava njihove osnovne uslove za život.


CRVENE I CRNE KNJIGE

Pošto ovo predstavlja globalni problem, postoje Crvene knjige flore i faune. U njima se nalaze sve vrste biljaka i životinja koje su ugrožene i kojima preti izumiranje. Pomoću njih, stručnjaci izučavaju kako da se uspore ovakvi procesi i rade na rešavanju problema i faktora koji deluju na to. Takođe, radi se i o merama koje treba preduzeti kako bi se zaštitile ugrožene vrste.

U Srbiji prva knjiga je izdata o biljkama, a nakon toga su izdate knjige i o dnevnim leptirima, vodozemcima, gmizavcima, pticama i pravokrilcima. Pored ovoga postoji i Crna knjiga u kojoj se nalazi lista, nažalost, izumrlih vrsta.

KOJE ŽIVOTINJE SU ISTREBLJENE?

Tur je bio divlje evropsko govedo. Ova vrsta goveda je u Evropi bila jedna od krupnijih životinja koja je istebljena u 17. veku. Njegov potomak je današnje domaće govedo. Bilo je rasprostranjeno po čitavoj Evropi, a danas se nalazi na grbu Rumunije i Moldavije. Prirodno stanište mu je bila šuma.

Chondrostoma scodrense je riba koja je proglašena kao izumrla i nalazila se na IUCN-ovom crvenoj listi ugroženih vrsta. Stanište mu je obuhvatalo Skadarsko jezero i okolinu u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Postoje i mnoge pećinske životinjske vrste koje su izumrle poput pećinske hijene, pećinskog medveda, pećinskog lava, i tako dalje.

KOJE VRSTE SU NAJUGROŽENIJE?

Trenutno 12 najugroženijih vrsta na svetu su: Planinska gorila, Polarni medved, Iberijski ris. Tu su i: Sumatranski tigar, Beli nosorog, Snežni leopard. Ne zaboravite pandu, obična šimpanzu, ljuskavca. Na kraju, tu su i : Orangutan sa Bornea, Aksolotl, Plava tuna.

Jedna od najugroženijih vrsta prica jesu lešinari. Kod nas najpoznatiji je beloglavi sup i on je ujedno i naša najveća ptica, predstavlja simbol ugroženih vrsta. Ove vrste ptica se čuvaju na posebnim mestima i rezervatima i na taj način ljudi pokušavaju da zaštite ove ptice. Razlog je što bi njihovo istrebljenje moglo imati jako puno negativnog uticaja na živi svet, s obzirom da su čistači prirode. To se tiče same zaštite ugroženih vrsta, pravi se prioritizacija životinja koje su značajne za svet uopšte i bez kojih svet ne bi mogao normalno da funkcioniše.

ODAVNO IŠČEZLI

Vrsta životinja koja je davno iščezla jesu mamuti. Oni su iz roda Mammuthus, došli iz Afrike na tlo Evrope i Azije pre oko 3 miliona godina. Danas je poznato sedam vrsta mamuta i svi su izumrli, obično uusled naglih  promena klime i prirodnih katastrofa koje su ih zadesile.

ŠTA ĆE BITI U BUDUĆNOSTI?

Do izumiranja životinja dolazi zbog klimatskih promena, uticaja čovečanstva i ugrožavanja njihove životne sredine, zagađenjem, globalnim zagrevanjem i zbog prirodnih katastrofa. Jako je čudna činjenica da do ovoga može doći i da će za par godina i decenija, životinje koje su sada prisutne u velikom broju, samo odjednom nestati i postati deo istorije.

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.