Saveti za lepotu Odri Hepbern

Saveti za lepotu Odri Hepbern

Etimološki posmatrano, lepota predstavlja estetsku kategoriju koja označava savršenstvo sklada. Sa filozofske tačke gledišta, lepota je kategorija u kojoj se poimaju suštinska uporišta bića. Objašnjenje i objektivno sagledavanje ovog pojma nije sasvim moguće zbog prirode subjektivnog, ipak se danas ova reč shvata, a i živi olako. Odri Hepbern je definitivno simbol lepote prošlog veka.


 

LEPOTA I DANAŠNJE DRUŠTVO

Standardi lepote koje propagira savremeno društvo zavisi isključivo od izgleda. Pored činjenice da se u skladu sa nekadašnjim parametrima ovi današnji znatno kose, takođe je veoma važno istaći i prirodu tih standarda. U proteklih nekoliko decenija, broj plastičnih operacija je znatno porastao. Prenaglašene obline, veštačke grudi, povećanje usana, podizanje obrva, suženje struka, operacije nosa, različiti implanti i estetski poduhvati su samo vrh ledenog brega.

 

 

 

Diverzitet koji je nekada bio prisutan pri sagledavanju pojma lepog danas je postao luksuz. Milioni mladih ljudi zapostavljaju svoju prirodu, svoje unutrašnje biće, fleksibilnost i prilagodljivost prirodnog izgleda. Vođeni su globalno prihvaćenim mišljenjima i stavovima koje nameću javne ličnosti. Na temu lepog i uzvišenog još 1764. pisao je Imanuel Kant. Danas se lepota tiče većinski fizičkog, o uzvišenom je skoro pa nezahvalno i misliti, a kamoli govoriti.

 

 

SVAKODNEVICA ODRI HEPBERN

Ipak, na temu uzvišene lepote, Odri Hepbern je imala i te kako revnosne i svevremene savete. Njih bi danas trebalo da se podsete svi oni koji zaboravljaju šta je lepota. Takođe, oni koji se pitaju odakle ide sjaj i harizma za kojom se okreću, o kojoj pišu, misle i koju pamte. Evo i nekoliko saveta Odri Hepbern:

 

 

Unošenje što više vode

Česte šetnje na svežem vazduhu

Ples i pravilno držanje

Korišćenje prirodne kozmetike i šminke, što minimalnije

Uživanje u svakom danu

 

 

 

UNUTRAŠNJA LEPOTA KAO NAJVAŽNIJA

Odri je takođe propagirala upravo unutrašnju lepotu, pa ju je definisala ovako:

 

 

Za atraktivne usne, govorite ljubazno.

Za divne oči, pronađite ono dobro u ljudima.

Za dobru liniju, delite hranu sa gladnim.

Za lepu kosu, dozvolite deci da provlače kosu jednom nedeljno kroz nju.

Za dobro držanje, hodajte sa znanjem da nikada niste sami.

 

 

 

NAJVAŽNIJE ZA KRAJ

Pre nego što sebe nazovete nedovoljno lepima, ne zaboravite da je neophodno voleti i biti zahvalan. Tako će sve ono što jesmo izaći na pravi način. Čak i kada se doterujete i spremate u ogledalu radujte se svemu što je drugačije. Zapišite neke od ovih saveta velike filmske zvezde, koja je upravo svojim unutrašnjim sjajem zasijala transparentno i spolja.

 

 

Lepota žene nije u njenoj spoljašnjosti, prava lepota žene je u njenoj duši. To je pažnja koju ona nesebično pruža, ljubav koju ona pokazuje. Lepota žene se povećava kako godine prolaze.

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.