Zavisnost od adrenalina u sportu

Zavisnost od adrenalina u sportu

Ispitivanje sopstvenih granica mogućnosti i izdržljivosti kroz izazove i usavršavanje novih veština najčešće su glavni motivi ljubitelja ekstremnih sportova. O tome kako se zavisnost od adrenalina razume u kontekstu sporta i koje opasnosti nosi, govorićemo u nastavku teksta.


 

MANIFESTACIJE NA TELESNOM NIVOU

Da bismo razumeli kako adrenalinski sportovi funkcionišu, najpre je neophodno da razumemo u kakvoj su vezi lučenje adrenalina i telesne senzacije.

Kada nam se u stresnim ili pretećim situacijama disanje ubrzava, čula dodatno izoštravaju, zenice šire, a srce ubrzano lupa – telo nas priprema za potencijalnu odbranu od pretnje. U tim trenucima, primitivniji delovi mozga preuzimaju glavnu ulogu u usmeravanja ponašanja.

Nakon što osećaj opasnosti ili pretnje prođe – telo se iznova reguliše, čula više nisu u stanju hipervigilnosti. Mišići se opuštaju, a srčani rad i disanje umiruju.

 

KADA PRIMEĆUJEMO ADRENALIN U SPORTU?

Ispitivanje sopstvenih granica, kao i njihovo stalno pomeranje predstavljaju motiv kome ljubitelji adrenalinskih sportova ne mogu da odole. Neki od najpoznatijih ekstremnih aktivnosti koje izazivaju slične telesne senzacije su: paraglajding, skakanje bandžijem, alpinizam, egzotično ronjenje, rafting i mnoge druge.

Ono što je nesumnjivo zajedničko svim zaljubljenicima u ekstremni sport jesu strast prema adrenalinu i fascinacija prirodom. Upravo oni često navode da je jedan od glavnih pokretača za bavljenje ovim aktivnostima mogućnost susreta sa samim sobom.

 

ŽELJA ZA ADRENALINOM JE PONEKAD DESTRUKTIVNA

Pored toga, dualnost prirode omogućava im sticanje jasnog uvida u ono što im je u životu zaista važno. Želja za adrenalinom, ponekad može biti destruktivna i uzrokovati da se ljudi dovode u razne rizične situacije.

Sport je svakako jedan od načina na koji  čovek budi želju za stimulacijom, adrenalinom i novim iskustvima. Time se  može zadovoljiti na manje destruktivan i ugrožavajući način.

Međutim, neophodno je napomenuti da je za svaku od navedenih aktivnosti potrebno biti obezbeđen u meri u kojoj je to maksimalno moguće. Poželjno je učiti od profesionalaca i ne upuštati se nepromišljeno, bez znanja i iskustva, u aktivnosti koje mogu izazvati teške telesne povrede i biti opasne po život.

 

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.