PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Glina i nega kože

Prirodna kozmetika za negu lica i tela je sve zastupljenija u našim omiljenim drogerijama.  Samim tim je porastao i nivo interesovanja za nju. Nekada je teško odabrati izmežu toliko različitih proizvoda, pogotovo ako niste prethodno najbolje informisani. Kako bismo vam pomogli, a i objasnili benefite, dozvolite da vam predstavimo njeno veličanstvo glinu!


 

GLINE I NJIHOVE BOJE

Glina postoji u više boja, što ste možda zapazili. Odlike tih boja su minerali koji ih čine pogodnijim za različite namene. Da biste odabrali odgovarajuću, najbitnije je da znate tip kože.

Bela glina je najblaža od svih. Obiluje cinkom, magnezijumom, aluminijumom, gvožđem i silicijumom. Njen drugi naziv je kaolin. Zbog dominantnog sastojka kaolinita, preporučuje se osobama sa osetljivom ili suvom kožom.

 

Crna glina odličan je saveznik za dubinsko čišćenje lica. Uklanja mrtve ćelije i bakterije koje izazivaju pojavu akni. Bogata je  kvarcom, kalijumom, magnezijumom i gvožđem.

 

  • Zelena glina stvarana je  procesom razlaganja vulkanskih stena i biljaka. Upravo one joj daju zelenu boju. Odlikuju je silicijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, bakar, aluminijum i cink. Vrlo je korisna i delotvorna za regulisanje akni, zarastanje rana i ožiljaka od bubuljica.

 

Crvena glina  preporučuje se za negu normalne kože. Najpoznatija je ona iz Maroka. Takođe, potpomaže u regulaciji upalnih procesa. Bogata je gvožđem, bakrom i manganom.

 

Žuta glina  bogata je kalijumom, hrani kožu i čini je hidriranom. Zbog dominantnog kalijuma, poprimila je žutu boju. Najčešće se koristi kao piling.

 

Plava glina je antiseptik među glinama!  Na kožu deluje kao dezinfekciono sredstvo. Daje koži prirodan sjaj i čini je glatkom. Balansira imunitet kože lica zahvaljujući silikatima. Dolazi iz Francuske.

 

Betonit glina je efikasno rešenje pri nastanku bubuljica uzrokovanih stresom. Pored mnogobrojih minerala koje sadrži, u sastavu ove gline nalaze se i delići alge dijatomeje.  Vrlo je egzotična, potiče od vulkanskog praha. Pogodna je za čišćenje kože.

 

 

 

Ako ste nekada maštali o aristorkratsko belom tenu, evo rešenja za vašu fantaziju. Pored toga što izbeljuje kožu, ova glina reguliše staračke pege. Efikasna je u otklanjanju fleka od sunca i sprečava fotostarenje kože. U pitanju je  Fulerova zemlja.

 

 

MASKE ZA LICE OD GLINE

Korišćenje ovih glina varira od potrebe, ali se uglavnom koristi za pravljenje maski za lice. Prah se meša u posudici sa destilovanom ili prokuvanom vodom, medom, maslinovim uljem, čajem od kamilice i sa različitim uljima poput onih od čajevca ili jojobe. Maska se pravi u srazmeri 2:3. Meša se sa odabranim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.

 

 

 

Nanosi se na lice i drži se petnaestak minuta. S obzirom na sva moćna i delotvrona svojstva, ne zahteva nanošenje više od dva puta nedeljno. Pri samom kraju delovanja maske, glina se osuši. Nakon toga se ispira mlakom vodom.

 

 

 

ČUVANJE GLINE

Da bi se izbeglo remećenje njenih lekovih svojstava, preporučuje se da se ne drži u metalnim posudama. Takođe i da se prilikom mešanja ne koriste metalne kašike. Odaberite prirodne materijale za čuvanje i spremanje, poput drveta ili bambusa. Ukoliko nemate ništa od navedenog, i plastična kašičica će obaviti posao.

 

 

 

GDE PRONAĆI GLINU?

Glinu možete nabaviti u obliku praha u apotekama i farmaceutskim radnjama. U kombinaciji sa drugim sastojcima, u obliku kreme, sapuna i slično, možete potražiti i u drogerijama. Ipak, ukoliko želite da budete sam svoj majstor, preporučujemo da napravite idealan proizvod bez ikakvih nepoznatih sastojaka. Probajte, kreativnost nikad ne škodi! Još ako vaše lice i koža profitiraju od toga, može li bolje?

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.

Leave a Reply