Menadžment u medijima i kulturi

Menadžment u medijima i kulturi

Kreativnost i organizacija na prvi pogled možda ne idu zajedno, ali na Fakultetu Dramskih umetnosti postoji baš takav smer. Ukoliko volite da uvek smišljate kreativne projekte, ali takođe znate i da ih sprovedete u delo, onda je Menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture pravi izbor.ŠIROK SPEKTAR MOGUĆNOSTI

Pre svega, bitno je da se razume da ova profesija podrazumeva širok spektar mogućnosti. Kao što sam naziv kaže, radi se u poljima kulture, ali i medija. Te je bitno da vas ove oblasti zanimaju, da uživate posećujući kulturne manifestacije, predstave, filmske festivale ili generalno da pratite rad medija. To je prvi korak ka profesiji. Ukoliko ste nekad za vreme predstave pomislili kako to sve izgleda iza scene ili koji je proces potreban da se tekst pretvori u predstavu, za to su zaduženi pozorišni producenti. Isto važi za radio emisije, festivale ili kulturne događaje. Profesija menadžera u kulturi je sve samo ne dosadna, a svaki dan i svaki projekat je drugačiji.

POTREBNE VEŠTINE

Veštine koje su potrebne za menadžere u kulturi su pre svega dobra komunikacija, brzina i organizacija. Kreativnost je svakako preduslov, jer se često dešava da sami menadžeri/producenti osmišljavaju koncept događaja ili emisije. Osim toga, potrebna je i kreativnost u rešavanju problema. Kako je ovo dinamična profesija, svakodnevno se dolazi u kontakt sa velikim brojem različitih ljudi i dolazi do nepredviđenih situacija, te je bitno da uvek imate drugačiji pristup rešavanju problema.

ŽIVOTNI STIL

Naravno, bitna je i strast. Ovaj posao ne može dobro da se obavlja ukoliko ne postoji velika strast ka nečem boljem i ka stvaranju. Ukoliko se bavimo samo izvršavanjem zadataka, onda će se stagnirati, a kultura i umetnost iziskuju inovacije i progres. Moglo bi se reći da je posao menadžera u kulturi zapravo životni stil.

ČARI I INOVACIJE


Možda je teško napraviti spisak obaveza koje obavlja svakodnevno, jer varira od vrste projekta. Međutim, sigurno je da je to osoba koja je zadužena da se pređe put od ideje do realizacije, što lakše i produktivnije. Smer na fakultetu otvara mnoga vrata i mogućnosti. Dosta zavisi i od nas samih, jer je to mali krug gde se kroz upoznavanja i razgovore sa kolegama dolazi do najboljih ideja. To je nešto drugačije i nije svakodnevna profesija, ali baš zato ima svoje čari i toliko prostora za inovacije i progresivne menadžere u kulturi.

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.