Mali vodič za čišćenje svih vrsta nakita

Mali vodič za čišćenje svih vrsta nakita

Važno je da naučimo kako da održavamo i čistimo nakit. Usled učestalog nošenja ili stajanja, nakit može izgubiti svoju prvobitnu boju ili sjaj. Ovo su neki od izdvojenih i zaista delotvornih saveta kako da efikasno očistite svoj nakit i povratite izgubljeni sjaj. Sigurni smo da će vam biti od koristi.


ODRŽAVANJE SREBRA I ZLATA

Srebrni nakit može veoma brzo potamneti usled nošenja ili konstantnog kvašenja. Na primer, to se može desiti dok se umivamo, tuširamo ili peremo ruke, a nismo skinuli nakit. Postoje dva efikasna načina kako možete očistiti srebro. Prvi način je uz pomoć stare četkice za zube i paste. Nakvasite četkicu, stavite malo paste i nežno istrljajte.

Drugi način, uz pomoć kojeg možete vratiti sjaj svom srebrnom nakitu jeste soda bikarbona. Činiju iznutra obložite aluminijumskom folijim, ubacite svoj nakit, zatim stavite malo sode, mlake vode i potom u to dodajte kašiku sirćeta. Ostavite 1-2 minuta i isperite pod blagim mlazom mlake vode. Soda i sirće će lepo izvući sve nečistoće i vratiće vašem nakitu stari sjaj.

Iako teže gubi sjaj, zlatni nakit takođe treba redovno čistiti. U činiju sipajte mlaku vodu, malo deterdženta i ostavite nakit da odstoji oko 10 minuta. Potom obrišite vlažnom krpom.

ZA DRAGO KAMENJE JE DOVOLJAN SAPUN

Kada je u pitanju drago kamenje, metod sa toplom vodom i sapunicom je sasvim delotvoran. To je primenljivo za dijamante, kao i za čišćenje nakita sa rubinima, smaragdima ili safirima. U činiju s toplom vodom rastvorite malo običnog tečnog sapuna.

Ubacite nakit i ostavite da odstoji 20 minuta, kako bi se masnoća i sve nečistoće rastvorile. Kada izvadite nakit obrišite ga krpom od mikrofibera. Ukoliko ovaj metod ne bude dovoljan, možete kupiti specijalizovano sredstvo za čišćenje nakita.

KAKO SE BRINUTI O BISERIMA?

Mala crna haljina, visoke potpetice i biserna ogrlica – jednostavno, a veoma prefinjeno. Ali ukoliko je biserna ogrlica izgubila sjaj, to neće izgledati baš dobro. Da bi održali dugo svoju blistavost, bisere je potrebno nositi i čistiti što je češće moguće.

U tom slučaju pogodno bi bilo potopiti biserni nakit u mlaku vodu ili prebrisati vlažnom krpom nakon svakog nošenja, te ostaviti da se potpuno osuše. Takođe, možete s vremena na vreme svaki biserčić ponaosob prebrisati vrhom krpe blago umočenom u maslinovo ulje.

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.