Kaleidoskop – novina u svetu kinematografije

Kaleidoskop – novina u svetu kinematografije

Ovo je priča za ljubitelje kriminalističkih trilera, priči o pljačkama, drama i akcija. Inspiracija za seriju bio je film Umri muški. Serija je slična filmovima Vozač, Igraj svoju igru ili Velika iluzija. Svima kojima nedostaje Kuća od papira, ulepšaće dan i zabaviti ih na neko vreme, a ako ništa drugo – makar će ih podsetiti na ovo špansko pljačkaško remek-delo. Za sve je koji traže avanturu, iznenađenje i izlazak iz zone komfora. Novi je koncept u svetu kinematografije i ruši sve poznate teorije, koncepte i ideje. Kreatori su eksperimentisali i dobili nešto što će se polovini publike svideti, a polovinu frustrirati. Da saznate na kojoj se strani nalazite, pođite s nama i saznajte nešto o seriji Kaleidoskop!


KO, ŠTA, KADA, KAKO I ZAŠTO?

Kaleidoskop je američka televizijska mini-serija. Trebalo je da nosi ime Slagalica, ali je to u novembru 2022. godine promenjeno. Premijeru je doživela 1. januara ove godine. Kreirao ju je Erik Garsija, a za glavne uloge uzeo više i manje poznate glumce. Neki od njih su Đankarlo Espozito, Rufus Suel, Tati Gabrijel, Rozalin Elbaj, Paz Vega. Serija ima osam epizoda, koje nemaju redne brojeve, već imena dobijaju po nijansama ili samim bojama. U seriju uvodi prva, najkraća epizoda, koja ne traje ni minut.

Radnja serije obuhvata 24 godine. Priča o maestralnom pljačkašu i njegovoj ekipi, koji pokušavaju da izvedu pljačku veka. Njihov ulov bio bi 7 milijardi dolara i to u vidu obveznica. Interesantno je da je ovo potencijalno istinita priča iz 2012. godine. Tokom uragana Sendi, između 21. i 31. oktobra, nestalo je 70 milijardi dolara u neregistrovanim obveznicama. One su poplavljene i izgubljene na Menhentu i do danas se ne zna gde su završile. Kako su isplanirali sve? Kome se može verovati? Ko se izvukao? Kakve će uloge igrati korupcija, pohlepa, osveta, spletke, pretnje, izdaja i odanost – saznaćete do finala.

KONCEPT KALEIDOSKOPA

Ova serija predstavlja novi koncept u svetu kinematografije, jer ruši postojeće načine gledanja serija. Narativ je dosad bio linearan i poenta je bila gledati seriju kako kreator to zamisli, u određenom redosledu. Uglavnom se radnja odvija hronološki, ali postoje i izuzeci od toga. Svakako, Kaleidoskop donosi koncept sopstvenog izbora redosleda gledanja epizoda serije, uz jedan uslov. Bela epizoda mora da bude poslednja, finale serije.

Tok radnje traje 24 godine, ali epizode prikazuju samo delove tog vremena. Ljubičasta prati priču 24 godine pre pljačke, Zelena 7 godina pre, Žuta 6 nedelja pre, a Narandžasta samo 3 nedelje pre nego što se pljačka odigrala. Ipak, Plava epizoda priča priču od 5 dana pre, a Crvena i Roze jutro nakon i 6 meseci posle pljačke. Crna nam na početku objašnjava koncept serije i kako gledati Kaleidoskop, dok Bela epizoda prikazuje samu pljačku. Ideja je da svako može seriju da gleda u svom, specifičnom, redosledu, koji Netfliks odredi nasumično. Izbor je na gledaocu da li će to da isprati ili izabere neki svoj, novi redosled. Ukoliko se ispoštuje pravilo da se Bela epizoda gleda kao finale, postoji 5040 načina gledanja serije. Ako ste buntovnici, pa to ne ispoštujete – pruža vam se 40320 mogućnosti da birate svoj redosled i utičete na to kako ćete seriju posmatrati do kraja.

KOJA JE POENTA KALEIDSOKOPA?

Naravno, već po imenima epizoda i glavnom posteru za seriju možete videti razlog njenog naziva. Kao što kaleidoskop prelama boje i stvara nove, nove šablone i oblike, tako funkcioniše i serija. Boja iz imena epizode igra veliku ulogu u toku same epizode. Svi važni detalji, sve što se dešava i sami likovi – vezaće se za tu boju. Ona je pokretač i kraj, a belim finalom sve se spaja u celinu, zaokružuje i završava.

Glavna ideja pričanja priče pada u vodu. Netfliks je prvenstveno započeo proces oslobađanja od linearnog gledanja i čekanja na epizode. Učinio je kinematografiju svetski dostupnom. Sada na sebe preuzima ulogu oslobađanja od linearnog pripovedanja, praćenja hronološkog narativa. Redosled gledanja epizoda ove serije ima veliki značaj i umnogome utiče na to kako ćete, tokom gledanja serije, nju i posmatrati.

DA LI SERIJI NEŠTO FALI?

U trenutku kada odgledate finale, ako ste ispoštovali pravilo i ostavili ga za kraj, znaćete sve ono što znaju i svi drugi koji su seriju pogledali ili, pak, oni koji su je kreirali i u njoj glumili. Redosled gledanja ne utiče na količinu informacija koje ćete na kraju imati. Takođe, ni ne otključava nove, otkriva nepoznate stvari, rešava zagonetke ili bilo šta slično. Tehnički gledano, koncept je dobar, ali prazan. Fali mu suština, bolja priča i ona koja nije u osnovi linearna. Kaleidoskop bi bio revolucionaran u svetu kinematografije samo da je, zapravo, stvorio priču koja se može gledati iz bilo kog vremenskog trenutka, a otključati neku novost. Da do drugog ishoda pljačke dođe sa svakim drugačijim redosledom gledanja serije – to bi već bilo interesantnije i zagolicalo umove većeg broja ljubitelja krimića.

KOJIM REDOSLEDOM GLEDATI EPIZODE?

Ovo je priča o osveti, sa 7 milijardi načina da se reši zločin. Ili barem tako opisuju seriju. Neki od redosleda gledanja epizoda ipak se provlače, pa vam tako i mi preporučujemo po koji.

Za hronološki redosled, gledajte : Ljubičastu, Zelenu, Žutu, Narandžastu, Plavu, Belu, Crvenu, pa Roze epizodu. Obrnuto hronološki gledanje je onda logično. Ipak, tako vam ne preporučujemo da gledate, jer taj sled stvara najveću konfuziju i zahteva da radite mentalni origami, pre nego da uživate u seriji. Neki od načina su i da Belu epizodu pogledate prvu (prvo finale, stvarno?), ili jedinu (?), ali i bez nje. Ovo poslednje je možda jedini dobar predlog od ovih, jer će vam ostaviti mogućnost da, kao pravi detektivi, rešite zločin. Možda nađete i nove mogućnosti koje su mogle da se dese, a da kreatori serije o tome nisu razmišljali. Ipak, ako želite pravu detektivsku priču, redosled – Narandžasta, Zelena, Ljubičasta, Crvena, Žuta, Plava, Bela, Roze – najbolji je za vas.

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.