Kako životinje utiču na razvoj deteta?

Kako životinje utiču na razvoj deteta?

Mnoga deca vole životinje i postepeno razvijaju ljubav prema njima, ali osim toga što im životinje pružaju zadovoljstvo tokom igre, one imaju veliki značaj za razvoj deteta.

 


 

Slika deteta kako se igra sa svojim psom u parku ili kako ga mazi povlačeći lagano svoju ručicu duž njegovih leđa i to, naravno, uvek u suprotnom smeru, tako da posle dugog maženja pas izgleda kao plišana igračka koja je prošla fazu pranja u veš-mašini, ne može nas ostaviti ravnodušnim. Taj spoj predstavlja, prema mnogima, nešto najlepše što možemo videti i što nam uvek može izmamiti osmeh na lice.

 

 

Koliko su životinje važne u žitvotu deteta pokazuje istraživanje koje je dokazalo da iskustva kao što su igranje sa životinjama, hranjenje, maženje, pomažu deci da razviju pozitivne vrednosti. Takve interakcije su se pokazale izuzetno efikasnima u razvoju socijalnih veština i među decom sa posebnim potrebama.

 

 

PSIHIČKI I SOCIJALNI RAZVITAK UZ ŽIVOTINJE

Takođe, životinje pozitivno utiču na psihički i socijalni razvoj dece, što je veoma značajna karakteristika, jer je važno da se u tom smislu od malih nogu deca na pravilan način razvijaju. Nije važno koja je životinja u pitanju, da li je mala ili velika, jer sve životinje, svaka na svoj način, pozitivno utiču na decu i njihov razvoj usmeravaju ka dobrom putu. Deca uz životinje stiču odgovornost. Životinje zahtevaju brigu o njima, hranjenje, izvođenje u šetnju, igranje, maženje. Upravo to utiče na decu da razviju osećaj odgovornosti, jer životinje zavise od njih i o njima neko mora da brine.

 

DECA RAZVIJAJU OSEĆAJ EMPATIJE

Veoma je važno da deca izgrade osećaj empatije, a u tome životinje igraju veliku ulogu. Jaka povezanost sa životinjama budi u deci osećaj prijateljstva. Ona ih smatraju svojim prijateljima i istovremeno u njima polako počinje da se budi osećaj brige. Na taj način deca, korak po korak, počinju da prepoznaju potrebe svog kućnog ljubimca, što dovodi do još čvršće veze između životinje i deteta. Stičući osećaj brižnosti prema životinjama, deca će to kasnije umeti da primene i na ljude.

 

 

ŽIVOTINJE DECI PRUŽAJU SAMOUVERENOST

Poštovati životinje je veoma bitno. Životinje vole da se maze i igraju, ali nekada ni one, kao ni ljudi, nisu raspoložene. Važno je da deca primete kada životinje žele svoj mir. Ponekad deca ne primete to na vreme, pa nauče lekciju na malo teži način, u vidu malog ujeda ili ogrebotine, ali jedino će na taj način naučiti da to poštuju, a tako stečeno poštovanje će se kasnije odraziti i u odnosu sa ljudima. Druženje sa životinjama i te kako može doprineti sticanju samopouzdanja. Deca imaju periode kada pričaju sa životinjama, nekad u njima nalaze utehu kada su tužna, ali se ponekad i ljute na njih. Životinje, s druge strane, uvek su tu da saslušaju, pruže njušku za plakanje i da razumeju njihovu ljutnju. Takva interakcija sa životinjama omogućava da deca bez ikakve barijere ispoljavaju svoja najdublja osećanja, a sa druge strane ih niko zbog toga na osuđuje, već pruža podršku. Na ovaj način, deca razvijaju samopouzdanje, koje će im kasnije u životu biti i te kako potrebno.

 

 

BEZUSLOVNA LJUBAV

Osim ljubavi prema životinjama, uz njih će deca razviti i ljubav prema prirodi. Uz svoje kućne ljubimce, posmatranjem njihovog ponašanja, deca će otkriti i druge vrste životinja koje žive u prirodi. Na taj način će otkriti koliko su životinje bitne za prirodu i za sam život na Zemlji. Bezuslovna ljubav je karakteristika čemu jedino životinje mogu da nas nauče. Ljudi su prepuni predradsuda, osuda, licemerja. Poznati ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, vrlo je precizno okarakterisao životinje, rekavši: Kod svih životinja zapanjuje nas jedno njihovo izvanredno razvijeno svojstvo – njihova naivnost. One se nikada ne pretvaraju i nikada ne lažu. Dakle, životinje su najiskrenija bića u čijim očima vidimo samo bezuslovnu ljubav. One nas vole bez obzira na to što ih nekad kažnjavamo zbog svog nestašluka, što im nekad ne pružimo dovoljno pažnje. Na taj način deca uče šta znači bezuslovna ljubav i koliko je ona bitna.

 

 

Brinući se o životinjama, dete će naučiti da brine o drugima. Razvijanjem empatije naučiće kako bolje da razume druge ljude. Poštujući životinje, poštovaće druge, da bi mu to poštovanje bilo uzvraćeno. Razvijanjem samopouzdanja će lakše ići kroz život i ostvariti svoje ciljeve. Ljubav prema prirodi će mu omogućiti spoznaju svih blagodeti života na Zemlji i naučiće ga kako da se o njoj brine, a sticanjem bezuslovne ljubavi naučiće da voli druge čistim srcem.

 

 

TEKST: NEVENA GALOGAŽA

Nevena Galogaža je studentkinja završne godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za Srpski jezik i lingvistiku, smer Srpski jezik i književnost. Mnogo voli da čita i piše, a pisanje smatra autoterapijom. U budućnosti želi da se bavi pisanjem, a želi da bude i lektor srpskog jezika.