Četiri recepta za bustovanje imuniteta

Četiri recepta za bustovanje imuniteta

Imuni sistem je od ključne važnosti za održavanje zdravlja organizma. Štiti od brojnih virusa, infekcija i bakterija čijim napadima je telo izloženo. Funkcionalan imuni sistem u mogućnosti je da razdvoji štetne od zdravih ćelija i da ih potom napadne kako bi ih eliminisao iz organizma, a pritom i otklanja mrtve ćelije.


 

ŠTA DOVODI DO PADA IMUNITETA?

 

Imuni sistem, međutim, ne radi uvek onako kako bi trebalo. Ukoliko osoba ima autoimune bolesti ili je sklona alergijama, moguće je da imuni sistem greškom napadne zdrave ćelije, što dovodi do niza neželjenih efekata. Isti slučaj može biti posledica uzimanja određenih lekova. Do slabljenja imunog sistema dovodi nezdravi način ishrane, nekretanje, kao i stres. Zato je neophodno uneti zdrave navike koje doprinose boljem funkcionisanju čitavog organizma. U nastavku teksta podelićemo četiri napitka koja možete konzumirati kako biste ojačali vaš imuni sistem tokom godine.

 

PRVI RECEPT

 

Čaj od đumbira i limuna − iseckajte pola limuna na tanke kriške i dodajte u šolju zajedno sa jednom kašikom izrendanog ili isečenog đumbira, u zavisnosti od toga koliko jak čaj želite. Prelijte sa kipućom vodom i sačekajte deset minuta. Kako biste poboljšali dejstvo, možete posuti prstohvat cimeta na površinu čaja. Zasladiti medom ili javorovim sirupom po potrebi. Ovaj napitak usporava širenje bakterija u organizmu.

 

DRUGI RECEPT

 

Zlatno mleko − tradicionalan indijski napitak koji se bori protiv inflamacije u organizmu. Pravi se na sledeći način: ugrejati 200ml mleka po želji, zatim dodati kašičicu kurkume i đumbira, malo bibera i zaslađivača po želji. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i kada postane toplo, skloniti sa šporeta.

 

TREĆI RECEPT

 

Osvežavajući napitak od lubenice i mente − 100g isečene lubenice ubaciti u blender zajedno sa kašikom meda ili zaslađivača po želji, dodati 300ml mineralne vode i četiri lista mente. Izblendajte sve sastojke dok ne dobijete željenu gustinu. Pored toga što pomaže pri hidrataciji u letnjem periodu, menta olakšava disanje ukoliko postoji problem sa sinusima.

 

ČETVRTI RECEPT

 

Voćni čia napitak − sipajte tri kašike čia semenki u čašu vode, promešajte i ostavite 15 − 20 minuta kako bi semenke upile deo tečnosti, a zatim dodajte jednu šolju soka od grejpfruta ili nara, koji su bogati oksidansima. Čia semenke bogate su vlaknima i proteinima, što ovaj napitak čini idealnim za jačanje imunog sistema.

 

PREPORUKE

 

Pored ovih napitaka, preporučuje se da vaša ishrana obiluje voćem i povrćem, kao i žitaricama, semenkama i orašastim voćem. Hidratacija tokom dana je neizmerno važna, pa se zato preporučuje konzumiranje bar dve litre vode na dnevnom nivou.

 

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti.