Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako su nudle prerasle u specijalitet?
Kako su nudle postale specijalitet?

Kako su nudle prerasle u specijalitet?

Nudle su nekada bile sinonim za brzo i jeftino studentsko jelo, ali vremenom su prerasle u pravu senzaciju svetske kuhinje. Njihova raznovrsnost, ukus i mogućnost za eksperimentisanje otvorili su vrata brojnim kulinarskim maštovitostima. Danas nudle predstavljaju pravi specijalitet koji se može naći u restoranima širom sveta, često u luksuznoj verziji i po još luksuznijim cenama. Ipak, i dalje se ostavlja mogućnost svima da biraju u skladu sa svojim mogućnostima i ukusima.


 

POREKLO I RECEPTURA NUDLI

Naziv za ove rezance potekao je od nemačke reči Nudel, još u 18. veku. Sam koncept nudli je jednostavan i univerzalan. Vrsta su hrane od beskvasnog testa, koje se ravno valja, izreže, razvuče, te istisne na duge trake i tračice. Prave se, u suštini, od brašna, vode i soli. Nakon pravljenja, čuvaju se u frižideru kratkotrajno ili se osuše i čuvaju na suvom, za kasniju upotrebu. Najčešće se kuvaju u prokuvaloj vodi, nekada sa dodatkom ulja za jelo i soli.

 

 

 

Nakon toga mogu i da se prže u tiganju ili voku. Mogu se naći u raznim oblicima i veličinama i postoji bezbroj varijacija nudli koje su se razvile u različitim delovima sveta. Jedna od najpoznatijih vrsta nudli su azijske, koje se najčešće koriste u kineskoj, japanskoj i tajlandskoj kuhinji. Razlike između ovih vrsta nudli ogledaju se u sastojcima, načinu pripreme i obliku. Na primer, japanske ramen nudle su poznate po svojoj čvrstoj teksturi i bogatom ukusu, dok se kineske nudle mogu naći u obliku tanjih rezanaca ili debljih širokih traka.

 

 

 

Osim azijskih nudli, postoje i italijanske paste kao što su špagete, fetućine ili taljatele, koje takođe spadaju u kategoriju nudli. Ove paste se prave od pšeničnog brašna i jaja, a poznate su po svojoj raznovrsnosti oblika i tekstura. Od jednostavnih rezanaca do složenih spiralnih oblika, italijanske paste pružaju neograničene mogućnosti za eksperimentisanje.

 

 

 

Ipak, glavna razlika azijskih nudli i italijanske paste jeste u postojanosti ukusa, odnosno zasićenosti testa, na neki način. Paste su uglavnom teže i više kalorične, dok su nudle lagane, a jela sa njima obogaćena drugim kaloričnim sastojcima.

 

 

ZADATAK – DODATAK

Uz sve ove varijacije nudli, postoji i širok spektar dodataka i soseva koji mogu obogatiti svako, pa i ovo jelo. Od tradicionalnih azijskih umaka kao što su soja sos, susamovo ulje ili čili (ulje), do italijanskih umaka na bazi paradajza, belog luka i bosiljka, izbor dodataka zavisi isključivo od vašeg ukusa i želja.

 

 

 

Kada se radi o jelu s nudlama, mogućnosti su neograničene. Možete se odlučiti za klasične recepte koji već postoje i uživati u autentičnom ukusu, ili se osloniti na svoju kreativnost i eksperimentisati s raznim sastojcima i kombinacijama.

 

 

JEFTINO NE ZNAČI NUŽNO LOŠE

Kada je u pitanju budžet, nudle su i dalje jako pristupačan obrok. Možete pronaći jeftine varijante nudli u lokalnim prodavnicama ili marketima, koje će vam pružiti osnovnu, a zadovoljavajuću bazu za jelo. Međutim, ako i imate ograničen budžet, to ne znači da morate žrtvovati ukus ili kvalitet.

 

 

 

Jeftinije varijante nudli mogu biti izuzetno ukusne ako ih kombinujete s pristupačnim, ali ukusnim sastojcima kao što su bilo koje dostupno povrće, domaća jaja ili jeftiniji proteini poput piletine ili svinjetine. Dodatak voljenih začina i umaka isto može obogatiti ukus i dati jelu posebnu notu.

 

 

PREMIUM ISKUSTVO

S druge strane, postoji i luksuznija verzija nudli koja se može naći u specijalizovanim prodavnicama ili restoranima. Premium nudle često se prave od visokokvalitetnih sastojaka poput organskih žitarica ili specifičnih vrsta brašna. Njihova tekstura je uglavnom nežna i glatka, a ukus intenzivan i kompleksan. Ove vrste nudli obično su ručno pravljene ili se proizvode u manjim serijama, što dodaje notu ekskluzivnosti.

 

 

 

Ko bi rekao da se i dok jedete obične nudle možete osećati prefinjeno? Kada budžet nije ograničavajući faktor, možete upotpuniti svoje jelo skupljim sastojcima poput raznovrsnog povrća, egzotičnog mesa ili svežih morskih plodova. Dodatak finih začina poput tartufa, sušenih gljiva ili aromatičnih ulja, takođe može transformisati obične nudle u pravi gurmanski doživljaj.

 

 

OTEŽAVAJUĆI FAKTORI

Nudle su veoma prilagodljive različitim prehrambenim preferencijama. Za alergične na orašaste plodove – ne savetujemo, naravno, njihovo dodavanje u ovo jelo, niti korišćenje sa njim. Ipak, ako to niste, konačni proizvod više je nego ukusan. Malo zapečenog kikirikija dovoljno je da obrok koji nije ništa specijalno pretvori u savršenstvo. Ako ste vegetarijanac, uvek možete uživati u bogatim kombinacijama povrća i tofua.

 

 

 

Ako ste ljubitelj morskih plodova, možete dodati škampe, lignje ili morske alge. Takođe, nudle se mogu prilagoditi i različitim dijetalnim potrebama, kao što su bezglutenska ishrana ili niskokalorični režimi.

 

 

 

Naravno, sadržaj nudli zavisiće od njihove vrste i načina pripreme, ali uopšteno imaju oko 200 do 220 kalorija na 100 grama. Ako pratite dijetu ili se bavite kontrolom kalorijskog unosa, možete odabrati alternative s nižim kalorijskim sadržajem. Na tržištu se mogu pronaći niskokalorične nudle koje su obično izrađene od niskokaloričnih sastojaka, uglavnom nekog povrća.

 

 

STUDENTSKI ILI VRHUNSKI OBROK – IZBOR JE NA VAMA

Kažu da nudle nisu samo zabavne, već i preukusne. Njihova raznovrsnost, pristupačnost i mogućnost za istraživanje čine ih omiljenim izborom mnogih ljubitelja hrane širom sveta. Bez obzira na budžet, nudle mogu biti izvanredno zadovoljavajući obrok koji će oduševiti i najveće probirače, ali i otvoriti vrata za kulinarsku maštovitost. Put od skromnih studentskih obroka do luksuznih specijaliteta zaista je impresivan za nudle. Mnogi zanemaruju i tu opciju u ishrani, ali verovatno ne znaju da su nudle bogate vlaknima, a raznovrsnih nutritivnih vrednosti.

 

 

 

Takođe, izvor su energije, brzo se pripremaju i poprilično jednostavno, a prilagođavaju se sastojcima koje imate na raspolaganju. Njihova dostupnost, araznolikost čini ih samo još primamljivijim. Važno je naposletku napomenuti da je jesti nudle umereno i u sklopu uravnotežene ishrane, koja uključuje razne druge namirnice, najbolji recept.

 

 

 

Probajte da ih napravite kod kuće ili poručite u restoranu, isprobavajte nove kombinacije i ukuse, ali ne zaboravite da uživate. Bilo da su Vam očekivanja niska ili visoka, kada su nudle u pitanju, verujemo da će Vas samo iznenaditi.

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.