Luj Viton – od sna do jave

Luj Viton – od sna do jave

Nekada davno na istoku Francuske, u malom gradu, živeo je jedan dečak po imanu Luj. Rođen u siromašnoj porodici, ali sa velikim planovima i ambicijama, odlučio je da sa svojih 14 godina napusti porodično gnezdo i krene u Pariz. Nakon dve godine konačno je stigao na svoje odredište. U glavnom gradu u kome je bio procvat industrijalizacije, siguran da će moći baš na takvom mestu da istakne svoje kvalitete.


 

POČECI U KRALJEVSKIM TRUPAMA

U takvom Parizu, iako je imao dosta toga da ponudi, putovanja su se odvijala vozovima i kočijama ali najčešće pešice. Baš to je dovelo do toga da su te godine bile raj za provalnike. Putnici su svoje stvari pakovali u ormare ili kofere sa zaobljenim vrhom. Takve stvari su vrlo često nestajale.

 

 

 

Vitonovi prvi počeci bili su u fabrici kutija, gde je brzo napredovao. Kako je bio popularan, i njegov položaj se promenio. Počeo je da stiče bogatstvo kao lični pomagač pri pakovanju kraljevskih trupa supruge Napoleona III. Na taj način je stekao bogate klijente, elitu tog doba,  što je bilo dovoljno za samostalni početak.

 

 

 

Napokon, 1854. godine je otvorio svoju radnju, koja je odmah po nastanku bila jako popularna. Posebno su pažnju privukli njegovi koferi pravougaonog oblika, hermetički, vodootporni i lagani. Od sredine prošlog veka, Luj Viton počinje da izrađuje i stvari od kože, poput novčanika, futrola i kofera.

 

 

 

SVETSKI BREND

Iz Pariza, svoj posao je proširio na čitavu Francusku. Glas o njegom radu pročuo se širom Evrope, pa čak je stigao i do Egipta. Jednu deceniju kasnije, prodavnice su se otvarale na svim kontinentima. U Aziji su otvorene radnje u Osaki i Tokiju, Tajpeju i Seulu. Krajem milenijuma otvara se i prva radnja na afričkom kontinentu, u Maroku. Luj Viton se takođe udružuje sa Moet et Šandonom i Henesijem, luksuznim proizvođačima šampanjca i konjaka.

 

 

 

NASTAVAK PORODIČNE TRADICIJE

Nakon Vitonove smrti, njegov sin je počeo sa kreiranjem sada već svetski poznatog monograma LV u kombinaciji sa cvetnim dizajnom koji se može videti na svim novčanicima, torbicama i koferima, i koji je postao njegov zaštitni znak, znak luksuza i sofisticiranosti.

 

 

 

Danas, Luj Viton je jedan od najmoćnijih i najtraženijih modnih brendova čovečanstva. Ali postoje i negativne strane ogromne popularnosti, jer je baš ovaj brend najčešće kopiran na svetu. U tome se ogleda paradoks, jer je monogram nastao baš kako bi se sprečilo falsifikovanje, pa  kompanija odvaja čak polovinu svog budžeta za rešavanje ovog problema.

 

 

 

RECEPT ZA USPEH

Od kofera, torbi, pa preko novčanika, satova, privezaka i naočara, sve je produkt jednog ostvarenog sna, ambicije i vere u sopstvenu kreativnost. Rečenica koja najbolje može opisati jedno od najpoznatijih imena na svetu jeste od velikih snova malog dečaka iz ruralne sredine pa sve do svetskih prodavnica vrednih  milijarde dolara.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.