Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Prolećno putovanje – gde ići kada vreme otopli?
Prolećno putovanje- gde ići kada vreme otopli?

Prolećno putovanje – gde ići kada vreme otopli?

Proleće je pravo vreme za putovanje. Dani su topliji i sunčaniji tako da možemo da idemo u duge šetnje ili posedimo u nekom vrtu ili bašti. Utisak koji stičemo o nekoj destinaciji je pozitivniji, a fotografije koje nam ostaju za uspomenu su lepše jer je sve oko nas zaista vedro, veselo i prepuno boja, ma koliko to zvučalo kao kliše. Jedini problem, osim pakovanja kofera, jeste kako da izaberemo pravu destinaciju. S toga smo danas za vas pripremili nekoliko predloga za idealno prolećno putovanje.


 

DOMAĆI GRADSKI TURIZAM

Kako smo sigurni da su vam lepote Beograda, Novog Sada i Niša već uveliko poznate, odlučili smo da vas upoznamo sa znamenitostima Jagodine. S obzirom da grad nije veliki, on je idealno mesto za produženi vikend ili kraći odmor. Stoga, naš predlog je da prvog dana posetite Zavičajni muzej. Napravite predah uz sladoled u poslastičarnici Pelivan. Zatim se uputite u nedavno renovirani Muzej naive i marginalne umetnosti kojim bi se mogle ponositi i evropske prestonice. Odmor nastavite sledećeg dana u novom centru Jagodine u kome se nalazi i akvapark. Dan provedite u Muzeju voštanih figura i Zoološkom vrtu, pogotovo ako dolazite porodično, sa decom. Napravite predah u jednom od obližnjih restorana u kojima se služi ukusna hrana po pristojnim cenama. Ljubitelji kupovine mogu posetiti tržni centar na otvorenom. Ljubitelji prirode moraju da posete Đurđevo brdo ili, drugačije, Aračlijske vodopade koji noću izgledaju posebno impozantno.

 

 

 

DOMAĆI BANJSKI TURIZAM

U slučaju banjskog turizma se odlučujemo za proverenu varijantu- Vrnjačku banju. Ovekovečite ljubav ili prijateljstvo na mostu ljubavi. Napravite interesantne fotografije na mostu filma ili matematike. Probajte izvorsku vodu sa jednog od tri izvora i odmorite se u Japanskom vrtu. Kao idealno mesto za kafu predlažemo kafić koji se nalazi u sklopu letnje scene i sa koga se pruža pogled na čitavo mesto. Takođe, ne propustite priliku da posetite zamak Belimarković i saznate nešto novu o istorijatu Banje.

 

 

 

STRANI GRADSKI TURIZAM

Prestonica Mađarske sastoji se iz dva dela grada- Budima i Pešte. Spojeni su impozantnim mostovima poput mosta Eržebet, nazvanim po austrijskoj carici Sisi, ili Sečinjijevog lančanog mosta. Idealno mesto za fotografisanje je Ribarski bastion sa koga se pruža pogled na čitav grad. Dan provedite u laganoj šetnji do Trga Heroja, a noć u krstarenju Dunavom sa koga se vidi prelepi mađarski parlament.

 

 

 

 

STRANI TURIZAM

Prema oglasima turističkih agencija, jedna od najposećenijih destinacija u proleće je turska zemlja lepih konjaKapadokija. Ova oblast može se uporediti sa italijanskom Maderom. U obe destinacije kao da je vreme stalo ili da ne pripadaju našem svetu, već nekoj bajci. Ne propustite priliku sa se vozite u jednom od balona koji su simbol Kapadokije, kao i da se oprobate u jahanju konja. Takođe, posetite vilinske dimnjake i podzemne gradove. Posetu možete da ovekovečite ostavljanjem pramena u Muzeju kose.

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.