Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Harlan Koben – triler majstor današnjice
Harlan Koben - triler majstor današnjice

Harlan Koben – triler majstor današnjice

Ljubitelji misterija, trilera i horora znaju da ima mnogo autora koji stvaraju u okvirima ovih žanrova. Bilo da tražite knjigu, seriju ili film koja se bavi nekim od mnoštva strašnih, komplikovanih, ubistvenih tema – izbora je na pretek. Za mnoge autore većina je čula, za neke manje popularne verovatno nije. Ipak, sigurno svako ima omiljenog. Ipak, među svetskim velikanima izdvaja se nekolicina – Ju Nesbe, Donato Karizi, Stiven King, Pola Hokins. Nemojte zaboraviti i čuvenu, nezaobilazni Agatu Kristi. Među njima je i jedan od mlađih, svetski poznatih pisaca, neko čije knjige ostavljaju bez daha. Od serija se ne možete odvojiti dok ih ne pogledate do kraja. Još jedan od majstora trilera danas je i Harlan Koben.


KO JE HARLAN KOBEN?

Rođen je 4. januara 1962. godine, u Njuarku, u jevrejskoj porodici. Odrastao je u Livingstonu. U svom rodnom gradu završio je i srednju školu, a studirao na Amherst koledžu. Na koledžu je čak bio član istog bratstva sa poznatim piscem Denom Braunom. Tokom studiranja je i odlučio da želi da piše romane. Posle koledža, radio je u kompaniji svoga dede, u turističkoj industriji. Tu je otpočeo svoju karijeru pisca, napisavši svoj prvi roman – Pravi se mrtav. Danas živi u Ridžvudu, u Nju Džerziju. Ima ženu, koja je pedijatar, i četvoro dece.

ŠTA JE TO ŠTO GA IZDVAJA OD DRUGIH?

Koben je američki pisac trilera i misterioznih romana. Radnja se često vrti oko razrešavanja nerešenih događaja iz prošlosti ili loše portumačenih nesreća, ubistava i sličnog. Svaki roman je zasebno remek-delo, sa različitim, višestrukim obrtima, koji ni najiskusnije čitaoce i gledaoce trilera neće ostaviti ravnodušnim. Autor teži tome da iznenadi, zapanji i natera vas da se zapitate kako je moguć ishod do koga je došlo. Ipak, ako se vratite na početak i čitate redom, shvatićete da on jako detaljno i temeljno osmisli svaku situaciju. Naizgled nevažne sitnice postanu deo šire slike na kraju, gde se svi delovi slagalice sklope u neverovatnu sliku.

Za svoja dela osvojio je mnoge nagrade. Počastvovani je dobitnik Edgar, Šejmus i Entoni nagrada, što ga čini prvim autorom koji je osvojio sve tri. Takođe, jedini je pisac koji više od 10 godina piše za Njujork Tajms. Njegovi eseji i kolumne objavljeni su u mnogim najboljim časopisima, uključujući Njujork Tajms, Paradu i Blumberg. Njegova dela dele se na serijal(e) i samostalne romane, koji se mogu zasebno i neodređenim redom čitati. Štampano je više od 80 miliona njegovih knjiga širom sveta i prevedene su na čak 45 jezika. Pisac broj 1 je na listi Njujork Tajmsa, sa 34 napisana romana.

MAJRON BOLITAR

U svojim prvim knjigama, Harlan se posvetio poduhvatima i podvizima bivšeg košarkaša, sadašnjeg sportskog agenta Majrona Bolitara. Stvorio je serijal trilera u kome se glavni lik uglavnom nađe u situaciji da istražuje ubistva koja uključuju njegove klijente. Romani se, kao i svi koji će uslediti, odigravaju ili u Njujorku ili u Nju Džerziju.

Nažalost, ovaj serijal većinski nije preveden na srpski jezik. Uključuje knjige Deal Breaker, Drop Shot, Fade Away, Back Spin i još nekoliko njih nadalje. Osma po redu, Obećaj mi, jedina je prevedena iz ovog serijala. O životu Majrona Bolitara i misterijama koje su ga pratile, Koben je napisao deset knjiga. Nakon toga je rešio da se oproba u nečemu novom.

ROMANI VAN SERIJALA

Nastavio je svoju karijeru romanima o Mikiju Bolitaru, nećaku prethodnog protagoniste Majrona Bolitara. Takođe, knjige nisu prevedene, ali su novijeg datuma. One su Harlanov pokušaj da piše za mlađu publiku. Zbog toga i protagonista ovog mini-serijala od tri knjige ima samo 16 godina. Serijal uključuje Shelter, Seconds Away i Found romane.

Po serijalu o Majronu Bolitaru je postao poznat i slavan, dobio razne nagrade i uspešnost tog serijala pokušao da prenese na serijal o Mikiju. Njegovi romani van ova dva serijala su ti preko kojih se za njega čulo u Srbiji. Odani, Šest godina, Nedostaješ mi, Ako me jednom prevariš, Dečak iz šume, Beži i Vin – neki su od prevedenih romana. Prošlogodišnji novi roman The Match nastavak je romana Dečak iz šume, a postoji potencijal da će prerasti u novi serijal.

Svaki od romana bavi se različitom tematikom. To može da obuhvata porodične probleme, zastarele tajne i teorije zavere, neočekivana ubistva, prevare, otmice i slično. Do mešanja likova dolazi u svim romanima. Tako na likove iz prva dva serijala možete naići i u kasnijim knjigama, kao što je, na primer, Vin.

PRVE PRERADE ZA SERIJE I FILMOVE

Prva knjiga koja je prilagođena za ekran jeste Nikome ni reči, a danas se može naći u formi filma na francuskom jeziku pod naslovom Ne le dis à personne, iz 2006. godine. Knjige No Second Chance i Just One Look postale su, 2015. godine, osnova za francuske istoimene mini-serije.

Koben je 2016. godine postao i kreator britanske kriminalističke drame The Five, a kreirao je i francusko-britansku kriminalističku dramu Safe, koja je premijeru imala na Netfliksu, 10. maja 2018. godine, u 190 zemalja sveta. Amazon Studios će, takođe, snimiti seriju zasnovanu na prvom romanu o Mikiju Bolitaru, ali se njena premijera i dalje čeka. Zagarantovan je veliki uspeh za ovaj projekat, jer je Amazon Studios najavio premijeru u 240 zemalja i teritorija širom sveta.

I NETFLIKS JE UVIDEO NJEGOV ZNAČAJ

U avgustu 2018. godine, Koben je potpisao petogodišnji, multimilionski ugovor sa Netfliksom. Po ugovoru, njegovih 14 romana biće osnova za serije i filmove, sa njim kao glavnim producentom na svim projektima. Prva koja je izašla pre skoro 3 godine je Neznanac, a zatim su usledile Šuma, Nevin, Nestao zavuek, Ostani blizu i Drži se. Prva serija i Ostani blizu jedine su izvorno na engleskom jeziku, a Nestao zauvek je na francuskom. Nevin je danas jedna od poznatijih španskih serija, dok su na poljskom Šuma i Drži se. Od skoro postoji i teorija da će Netfliks napraviti serijal o Majronu Bolitaru, ali ostaje da pratimo i vidimo razvoj situacije.

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.