Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Ko je bila faraonka izrazite lepote?

Ko je bila faraonka izrazite lepote?

Nefertiti je bila kraljica 18. dinastije starog Egipta. Bila je udata za velikog faraona Ehnatona. Nefertiti i njen muž bili su poznati po religioznoj revoluciji, koja je podrazumevala isključivo obožavanje sunčevog diska Atona. Ime Ehnaton, kako se nazivao muž čuvene faraonske kraljice Nefertiti, prevodi se kao desna ruka Atona. Nefertiti i Ehnaton bili su prepoznatljivi po religiji atenizma i strogo smatrali da su duboko povezani božantsvom Atonom.

 


 

RELIGIJA ATEIZMA

Istorija boga Atona jedna je od najzanimljivijih aspekata drevnog Egipta. Religija koju vezujemo za Atona usko je vezana za faraona Ehnatona i njegovu ženu Nefertiti. U početku se reč Aton koristila da označi sve što je kružno ili ravno po svom obliku. Međutim, vremenom se ova reč počela koristiti u vezi sa solarnim božanstvima, a reč Aton izražavala sunce kao ogromnu svetlosnu silu.

 

 

 

LEPOTICA JE STIGLA

Veruje se da prilikom rođenja niko ne dobija određeno ime slučajno. Prevod imena faraonke Nefertiti znači Došla je lepa žena ili Lepotica je stigla. Pored njene izrazite lepote, Nefertiti je bila moćna pojava tadašnjeg društva i veoma poštovana faraonka. O kraljičinom privatnom životu pre braka sa Ehnatonom se ne zna mnogo, kao ni o njenom poreklu. Postoje izvesne sumnje o Nefertitinom stranom neegipatskom poreklu, ali ipak ne postoje čvrsti dokazi koji bi išli u prilog takvom svedočenju. Sa svojim mužem Ehnatonom imala je šest ćerki, od kojih se jedna od njih udala za poznatog faraona Tutankamona.

 

 

 

NEFERTITI KAO FARAONKA

Bista čuvene Nefertiti se čuva u Berlinskom muzeju. Njena bista predstavlja jedno odnajkopiranijih umetničkih dela starog Egipta. Ova širom sveta poznata skulptura pripisana je vajaru Tutmozisu i prvi put je pronađena u njegovoj radionici. Takođe, veruje se da je Nefertiti nakon smrti svog muža vladala još nekoliko godina i time preuzela kraljevsku vlast. Pojedini arheolozi i egiptolozi smatraju da se Nefertiti vratila iz Amarne u Tebu, kako bi vladala kao faraon.

 

 

Teorije o Nefertitinom vladanju kao faraonke svedoče o njenoj izuzetnoj moći i uticaju čak i nakon muževljeve smrti. Smatra se da je ova čuvena faraonka vladala pod drugim imenom, koje je glasilo Neferneferuaten. Nefertiti je bila žena moćnog uticaja, izrazite lepote i mudrosti, a u istoriji je često porede sa čuvenom faraonkom Hatšepsut – čije ime je značilo Najvažnija od plemenitih dama.

 

Fotografija preuzeta sa sajta commons.wikimedia

 

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.