Misterije i tajne starog Egipta

Misterije i tajne starog Egipta

Čovek je oduvek bio znatiželjan. Težio je zadovoljenju svojih želja i zasićenju svoje radoznalosti. Mističnost je posebno bila magnet za ljudski um. Koliko god je težio rešavanju zagonetke, određena doza misterije je sama po sebi bila privlačna. Izuzetak u tome ne predstavlja ni stari Egipat.


PIRAMIDE

 

Na koji način grandioznost egipatskih piramida utiče na naše poimanje sveta toga vremena? Da li kroz njihovu veličanstvenost osećamo napor i muku koji su bili potrebni da tako nešto nastane ili pak zasluge za njihov nastanak tražimo u određenoj mistici ili učešću bića koji su došli negde daleko van naše planete?

 

 

Mnoge stvari ostaće neotkrivene, ali je činjenica da je pod vrelinom egipatskog sunca proliveno nebrojano znoja i krvi. Mnogi životi su se ugasili od napora prilikom rada na ovim građevinama. Konačan broj stradalih ljudi verovatno će zauvek ostati misterija i jedna velika tajna koju reka Nil već milenijumima čuva za sebe.

 

NEFERTITI

 

Kada govorimo o ljudskoj lepoti ovog perioda, najverovatnije je da će nam prva asocijacija biti Nefertiti. Na osnovu biste koja se čuva u Egipatskom muzeju u Berlinu zaključujemo da se radi o jednoj od najlepših žena na svetu. Ovaj umetnički rad spada u red najboljih radova koji su stvoreni pre nove ere. Bista od krečnjaka koja pleni i mislima nas teleportuje u vreme ove vladarke i raskoši kojom je bila obgrljena. Ipak, postoji čitav niz misterija i tajni koji su vezani za ovu vladarku.

 

 

Njena mumija još uvek nije otkrivena, a ni grobnica nije potvrđena. Otkriveno je svega nekoliko komada nakita sa njenim imenom, ispred grobnice njenog muža. Ko je Nefertiti, ceo svet zna isključivo zahvaljujući bisti, odnosno njenoj lepoti. To nikako ne sme biti dovoljno za našu predstavu o nekoj ličnosti bila to vladarka ili siromašna žena. Moramo se potruditi da saznamo što više o njenom društvenom životu, o tome kakva je ta osoba zaista bila, šta je volela, a šta ne.

 

PUT KA ODGOVORU

 

Apsolutno je sigurno da nećemo moći da dokučimo sve tajne i misterije ovoga sveta. Takođe i ono što otkrijemo neće uvek biti apsolutno tačno, ali to nikako ne treba da nas obeshrabri u našem istraživačkom poduhvatu. Na nama je da uvek radimo na tome da određenoj nepoznanici pronađemo odgovor. Put ka tom odgovoru je nekada lakši, nekada teži, ali to je put i njime svakako treba poći. Ukoliko ne zakoračimo njime, ne možemo ni da očekujemo spoznaju o tajanstvenostima koje ovaj svet čuva.

 

 

TEKST: VLADIMIR STOJKOVIĆ

Vladimir Stojković je diplomirani arheolog. Ljubitelj je bioskopa i fudbala, kako evropskog, tako i američkog.