Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Fudbal i njegova istorija
fudbal

Fudbal i njegova istorija

Šta je fudbal? Kada bismo ga teorijski opisivali, fudbal bi bio igra koju na travnatom terenu pravougaonog oblika, koji ima po jedan gol na kraćim suprotnim stranama , igraju 2 tima od po 11 igrača. Cilj je postići gol. Ali, u praksi, fudbal je mnogo više. Fudbal je strast, emocija, moć, želja. Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu. Kako za igrače, tako i za navijače.


ODAKLE POTIČE FUDBAL?

 

Kada kažemo fudbal, prva asocijacija na to odakle potiče, bila bi Evropa ili Južna Amerika. Međutim, prvi pisani dokumenti o fudbalu potiču iz Kine, i to za vreme dinastije Hou, koja je vladala do 225.g.p.n.e. Tada, ova igra nazivala se Cun-Kih što u bukvalnom prevodu znači-gurati nogom kuglu. Vremenom, igre koje su ličile na fudbal, bile su popularne u Japanu, Grčkoj i Rimu.

Iako možemo reći da je fudbal nastao u Kini, mnogi zapravo misle da je kolevka fudbala, Engleska. Verovatno ni tada ne bismo pogrešili. Zašto? Jednostavno je. Prva fudbalska pravila, iako tada nisu zvanično usvojena, donesena su 1848. na Kembridžu. U mnogim državama gde se govorio engleski jezik igrao se fudbal, ali sa različitim pravilima. Otuda i naziv ovog sporta potiče od dveju engleskih reči-foot (stopalo) i ball (lopta).

 

PRAVILA FUDBALA

 

Fudbal i njegova pravila koja danas gledamo donesena su 1863. u Londonu. Dva važna pravila koja su tada važila, danas su izbačena: dopušteno igranje rukom bilo gde na terenu i udaranje po nogama. Za menjanje i donošenje novih pravila, danas se pita IFAB (Međunarodni odbor fudbalskih saveza).

 

FUDBALSKA ORGANIZACIJA

 

Danas, najvažnija fudbalska organizacija je FIFA (Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija) koja je odgovorna za sva fudbalska takmičenj, počevši od Svetskog prvenstva. Kada smo već kod svetskog prvenstva, prvo je odigrano 1930. u Urugvaju, gde je sam domaćin bio osvajač. Od tada, ovo takmičenje odigrava se svake četvrte godine, dok se evropsko prvenstvo igra na svake dve godine. Prvo odigrano Evropsko prvenstvo bilo je 1960. u Francuskoj, a osvajač bio je tadašnji Sovjetski savez.

 

TAKMIČENJA U FUDBALU

 

Kako su godine odmicale i fudbal se razvijao, nastali su i klubovi, a sa klubovima i klupska takmičenja. Danas, Liga šampiona, koju svi ljubitelji fudbala utorkom i sredom željno očekuju, predstavlja najvažnije takmičenje za klubove u Evropi. Pored Lige šampiona, značajna takmičenja su Liga Evrope i Liga konferencija.

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.