Teorije zavere, legende i mitovi o sirenama

Teorije zavere, legende i mitovi o sirenama

O sirenama kruže razne priče i teorije zavere vekovima unazad. Ne postoji osoba koja ne zna da je sirena pola žena pola riba. U nekim pričama sirene su prelepe, očaravajuće i zle. Dok negde možemo naći podatke da su to izuzetno ružne životinje čiji delovi tela podsećaju na ljudske. Šta god bila istina, postojale one ili ne, mitovi i legende koje kruže o sirenama  izuzetno su zanimljive i bude radoznalost kod osoba svih uzrasta.


 

PO ČEMU SU POZNATE SIRENE?

 

Osoba koja može da diše pod vodom, pliva kao riba, ali ima svest poput ljudskog bića zaista, sama pomisao na to, ostavlja bez daha. Medjutim, pored svog intrigantnog izgleda, sirene su poznate i po svojim umetnickim sposobnostima. Lepim pevanjem i zavodljivim izgledom očaravale su moreplovce i vodile ih u smrt.

 

MIT O ODISEJU I SIRENAMA

 

Poznat mit o sirenama vezuje se za Odiseja i njegovo putovanje. Odisej je preživeo tako što je naredio svojim drugovima da ga vežu i da svoje uši zapuše voskom. On je čuo pesmu i preživeo, što je prouzrokovalo smrt sirena. One su bile prelepe ćerke boga mora koje nisu mogle da podnesu da ih je neki muškarac odboje. Zato su umrle, a po nekoj legendi, pretvorile u stene.

 

RUSALKE

 

U Slovenskoj mitologiji postoji sličan mit. U putanju su rusalke, devojke koje žive u jezerima i na rekama. To su ćerke Vodenog duha, ili mlade i lepe žene koje su se tu utopile. One su dosta razlikuju od njihovih muških verzija, po tome što imaju mogućnost da izadju na obalu u toku jedne rusalne nedelje. Zbog ovoga one se smatraju jačim polom, jer je to znak samostalnosti i snage.

 

LEGENDA O ALEKSANDRU MAKEDONSKOM I SIRENAMA

 

Postoji jedna legenda koja povezuje Aleksandra Makendonskog sa sirenama. Legenda tvrdi da se njegova sestra nakon smrti pretvorila u sirenu. Prilikom plovidbe, posada Aleksandra Makedonskog naišla je na sirenu koja im je postavila jedno pitanje.  Da li je Aleksandar živ?. Članovi posade joj nisu rekli istinu, nakon čega je ona uznemirila vodu i napravila veliku oluju. Zbog velike opasnosti od brodoloma, posada menja svoj odgovor, rekavši sireni: Da, Aleksandar je živ i osvojiće ceo svet!, nakon čega je sirena smirila vodu i zaustavila oluju.

 

DIZNIJEV CRTANI

 

Diznijev crtani film Mala sirena, u modernom društvu je stvorila novu sliku o njima. Deca, kada pomisle na sirene, zanemariće zlo. Oni će pomisliti na divne devojke koje mirno žive u morima, sa prelepim ogrlicama od školjki. Dok su legende i mitovi totalna suprotnost tome. Možda je sve to samo plod ljudske mašte, koji se vešto prenosio generacijama i opstao do današnjeg dana. Medjutim, okean je neistražen 95%, tako da sa sobom nosi velike tajne i misterije koje ljudska nacija možda nikada neće ni otkriti..

 

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, mene je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.