Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Saveti za brže učenje stranih jezika
Učenje stranog jezika

Saveti za brže učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika, upoznavanje sa različitim kulturama, običajima, praznicima drugih naroda je poput dobijanja novog života. Učenje stranog jezika utiče pozitivno na mozak, stvara veću mentalnu aktivnost, smanjuje uzroke nastanka demencije, poboljšava pamćenje i vašu kreativnost.

 


 

 Ukoliko vam mogućnost komuniciranja sa osobom potpuno drugog geografskog područja, uverenja i shvatanja zvuči dovoljno primamljivo da se uhvatite ukoštac s učenjem jezika, možemo da va m ponudimo male trikove i savete kako da brže savladate strani jezik.

 

 

GLEDAJTE FILMOVE I ČITAJTE KNJIGE

 Poželjno je da naučite osnovne fraze, glagole i kako se oni menjaju. Kada naučite osnove jezika, pokušajte da čitate knjige. Znamo da vam neće biti zanimljivo da svaku drugu reč prevodite, ali nakon nekog vremena sve manji broj reči će vam biti nepoznat. Slično knjigama, dobro je da gledate serije i filmove. Gledanjem filmova, jezik ćete slušati i tako naučiti izraze, sleng kao i nove reči. Nakon nekog vremena, pokušajte da gledate bez prevoda.

 

 

PONAVLJANJE JE MAJKA SVIH NAUKA

Naravno, ponavljanje je majka učenja. Stoga vam preporučujemo da sve fraze, glagole i sve što ste naučili do sada, ponavljate. Jezik je živ, nije suvoparno gradivo koje naučite jednom i posle zaboravite. Potrebno je da ga negujete i radite na njemu, što važi ne samo za strane već i za maternji jezik. Ono što bi bilo najbolje za učenje novog jezika, jeste razgovor sa  osobom kojoj je taj jezik maternji. Ukoliko ste u mogućnosti, otputujte u tu zemlju.

 

 

 Osim prilike da slušate jezik svuda oko vas i da vam se prikrada u podsvest, naučićete mnogo i u kulturi što je dodatni bonus učenja stranog jezika. Ukoliko ste prinuđeni da komunicarate na tom jeziku, shvatićete da znate mnogo više nego što ste mislili.  Takođe, osećaćete se fenomenalno kada uspete da naručite jelo ili piće kao da ste u toj zemlji živeli godinama. To je najbolji način da vam pravilan izgovor uđe u mozak i da održavate znanje jezika.

 

 

VEŽBAJTE PISANJE

Postoje aplikacije za učenje stranih jezika koje vam mogu svakodnevno pomoći da naučite nove reči i provežbate svoje znanje. Možete naučiti da se dopisujete sa osobama rođenim na području jezika koji učite. Jedan zanimljiv i koristan trik jeste pisanje dnevnika na stranom jeziku.  Vežbajte pisanje i sastavljanje rečenica. Imajte tajni svet rečenica koji u vašoj okolini većina neće razumeti. Na taj način pomažete svome psihičkom zdravlju, pričajući o svojom osećanjima, provedenom danu, a i poboljšavate jezika.

 

 

 Naravno da učenje novog jezika nije lako, već predstavlja dugotrajan proces u kojem ćete sumnjati u sebe i pomisliti da možda vi to ne možete. Međutim, ne dajte da vas to obeshrabruje. Svaki dan zadajte sebi cilj i zadatak i pokušajte da ga uradite. Nećete moći posle mesec dana učenja da pričate tečno ili da znate sve fraze u jeziku, ali ćete primetiti da znate mnogo više nego kad ste započeli. Učenje novog jezika može da vam pomogne u mnogim situacijama i da vam otvori vrata u poslovnim, društvenim i drugim sferama života.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i šetanje prirodom. Svaki slobodni trenutak se trudi da provodi sa prijateljima i porodicom. Voli da sluša muziku i obilazi festivale. Takođe, obožava da uči jezike i da upoznaje druge kulture, te priča tečno engleski jezik, a na nivou A2 govori nemački i španski jezik. U budućnosti želi da se usavršava na svakom polju.