Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Mitovi o muško-ženskim prijateljstvima
Da li se iz prijateljstva mogu roditi velike ljubavi?

Mitovi o muško-ženskim prijateljstvima

Muško-ženska prijateljstva su često predmet rasprava i stereotipa. Mnogi veruju da je nemoguće održavati iskreno i platonsko prijateljstvo između muškarca i žene. Međutim, pokazalo se da su muško-ženska prijateljstva sasvim moguća, iako verovatno svi znamo različite primere u našem okruženju za oba slučaja. S kim god da pričamo, svako ima svoju teoriju zašto muško-ženska prijateljstva ne mogu da funkcionišu. Dalje u tekstu ćemo govoriti o najčešćim mitovima vezanim za ovu temu.


 

OVAKVA PRIJATELJSTVA SU UVEK ROMANTIČNA

Smatra se da su muško-ženska prijateljstva uvek romantična. Da je cilj svakog prijateljstva da na kraju pređe u vezu. Ipak, prijateljstva koja su bazirana na međusobnom poštovanju, sličnim interesima i podršci i te kako mogu da održe svoj platonski odnos. Romantične veze nisu nužan rezultat svakog muško-ženskog prijateljstva.

Svakako treba da ima na umu da čim postoji neki mit ili stereotip, on postoji sa razlogom. Dešava se i da se iz prijateljstva izrodi velika ljubav, jer su imali priliku da se dovoljno upoznaju kao osobe i da na to sve izgrade i privlačnost.

 

 

PRIVLAČNOST UNIŠTAVA PRIJATELJSTVO

To nas dovodi do sledećeg mita, a to je da bilo kakva vrsta privlačnosti u muško-ženskom prijateljstvu može da ga uništi. Nije isključeno da se sa jedne, ili obe strane, u jednom trenutku poznanstva može roditi određena privlačnost. Ipak, to ne mora nužno da prelazi u romantičnu emociju i ukoliko se dobro komunicira i postave zdrave granice, to sve može da se prevaziđe.

Ovo bi predstavljale određene stvari koje su individualne i dosta zavise od pojedinaca i kako oni pristupe datom odnosu. Međutim, u svemu ovome postoje i eksterni faktori. Pre svega, samom društvu je teško da prihvati koncept muško-ženskog prijateljstva. Neretko se dešava da ljudi pretpostavljaju da su prijatelji u vezi ili da se dešava nešto više. To je prepreka sa kojom moraju zajedno da se izbore.

 

 

UKLJUČENOST STEREOTIPA

Kad se sagleda sve, samo održavanje prijateljstva može da bude dosta teško i izazovno. Da li ako je toliko teško, uopšte ima smisla? Ima smisla ukoliko su oboje iskreni, bez skrivenih namera i želja.Takođe, ako dele određena interesovanja i znaju da postave zdrave granice.

Ponekad se dešava da je jedna strana gradila određene simpatije, međutim druga osoba nije osećala isto, ali su ostali prijatelji. Uglavnom se na ovakvu vrstu prijateljstva misli kada se pominju stereotipi i kada se smatra da takvo prijateljstvo nije moguće. Jer, dokle god je jedna strana tu samo kako bi uhvatila pravi trenutak i pokušala da se približi, to prijateljstvo nije pravo.

Međutim, jedan od boljih načina da se započne veza jeste ako ste se prethodno družili i uspeli da se upoznate, da razvijete privlačnost, utvrdite da li ste kompatabilni, da razgovarate i izgraditi vezu sa jakim temeljom.

 

 

SIVA ZONA

Može se zaključiti da muško-ženska prijateljstva spadaju u jednu sivu zonu i neiscrpnu temu. Svako će pričati iz svog iskustva. Jedan od dobrih indikatora da li je više od prijateljstva jeste kako se ponašaju u vezi i da li je jedna strana ljubomorna ukoliko druga osoba nađe partnera. Najbitnije je da budemo iskreni i da otvoreno komuniciramo. Jer, ako niste na istoj strani uvek ćete se pronaći u situaciji da nešto morate da dokazujete. A ukoliko sa obe strane postoje emocije, možda je vredno da pokušate da to istražite.

 

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.