Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako (ne) prihvatiti loše izvinjenje?
Kako (ne) prihvatiti loše izvinjenje?

Kako (ne) prihvatiti loše izvinjenje?

Neretko se dešava da iz konfliktne situacije izađemo slomljenog srca ili poraženog duha. Izvinjenje neretko ne bude dovoljno za oproštaj, a ponekad čak i to izvini može delovati kao so na ranu.


 

 IZVINJENJE BEZ EMPATIJE

Zvuči otprilike ovako: Baš mi je žao što se tako osećaš. Vaša prirodna reakcija bi bila da se iznervirate, krenete da objašnjavate i time produbite konflikt. To posledično dovodi do zaključka da ste vi jedna nerazumna osoba koja ne prihvata izvinjenje. Predlažemo da udahnete duboko i odgovorite sledeće: Nemoj se izvinjavati zbog mojih osećanja. Izvini se zbog onoga što si učinio/la.

Poruka je jasna. Vi preuzimate odgovornost i prihvatate svoje emocije, ali ne prihvatate postupak koji je učinjen.

 

 

IZVINJENJE KOJE ZAPRAVO TO NIJE

Čujemo ga najčešće u obliku rečenice: Žao mi je ako se zbog toga osećaš uvređeno. U ovom slučaju pokušajte da za se saberete i mirno odgovorite: Nemoj se izvinjavati zbog moje reakcije. Izvini se zbog svojih reči.

Time poručujete da nema potrebe da se fokusiramo na efekat izgovorenog, odnosno vašu reakciju, već na ono što je tu reakciju izazvalo.

 

 

IZGOVOR KOJI GLUMI IZVINJENJE

Zvuči otprilike ovako: Izvini. Stvarno mi je žao. Ali ja sam pod velikim stresom ovih dana. Ponovo, pokušajte da zadržite pribranost i mirno odgovorite: Nemoj se izvinjavati zbog uticaja stresa na tvoj život. Ono zbog čega treba da se izviniš je to kako si se poneo/la prema meni.

Ovakav odgovor u potpunosti oduzima moć datog izgovora. Jer ako malo razmislimo, za svaki postupak se može pronaći izgovor.

 

 

BUDITE STALOŽENI

Ukoliko dođe do eskalacije, sačuvajte prisebnost. Za početak, ukoliko sagovornik pokušava da vas nadglasa i povišenim tonom dođe do reči, pokušajte da odolite nagonu da i sami govorite glasno. Osoba sa kojom se raspravljate, vikanjem, neki način, anulira vaše reči i pokušava da kontroliše razgovor. Ukoliko i sami povisite ton, dajete do znanja da gubite kontrolu.

Usporite. Govorite razgovetno i sporo, reč po reč, staloženog tonaliteta. Time poručujete da ste fokusirani, uključeni u razgovor i prilično rešeni da izgurate stvar do kraja.

Generalno posmatrano, dok vi govorite druga osoba treba da zaćuti i da vas sasluša. Ukoliko ovo nije slučaj, ako sagovornik nastavlja da priča mimo vas, nemojte ustuknuti i reći: Nisam još uvek završio/la. Umesto toga, odgovor kojim vraćate staloženost zvuči otprilike ovako: Saslušaću te kada završim.

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.