Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Autentičnost – odbrana od stereotipa
Autentičnost

Autentičnost – odbrana od stereotipa

Sve više se promoviše konformizam i trendovi, biti autentičan postaje sve teže, ali i sve bitnije. Autentičnost je sposobnost da budemo istinski svoji, da živimo u skladu sa sopstvenim vrednostima, uverenjima i snovima. Međutim, kako pronaći svoj put i odmaknuti se od stereotipa i očekivanja drugih?


 

BITNO JE UPOZNATI SEBE

Svakako jedna od najbitnijih stvari jeste da upoznamo sebe. Iako deluje jednostavno, ovaj korak zahteva vreme i introspekciju. Ponekada je potrebno da se izolujemo od uticaja okoline kako bismo zapravo mogli da čujemo sopstveni glas. Neretko se mišljenje o nama samima formira kroz prizmu tuđih mišljenja i očekivanja. Bitno je da postavimo lične granice i da znamo šta nama prija i u čemu se osećamo prijatno.

Ljudi vole da svakoga stave u određeni tip i nije im prijatno ukoliko neko iskače ili ima više različitih kvaliteta, ali baš zato moramo sami sebe do kraja da upoznamo. Nakon toga je potrebno i u potpunosti prihvatite sebe. Svi imamo nedostatke, slabosti i neuspehe. Ipak, ne treba se konstantno oslanjati na negativnosti, već je potrebno sve svoje mane i vrline sagledati objektivno i koristiti ih kao svoju prednost.

 

 

VERUJTE SVOJIM INSTINKTIMA

Važno je da ste u skladu sa svojom intuicijom i unutrašnjim glasom. Kaže se da kada izgubimo sebe tada više ne možemo ni da prepoznamo sopstvenu intuiciju, a kada sagledamo sve, koliko puta smo na kraju rekli da je trebalo da poslušamo sebe i da smo imali intuiciju vezanu za tu situaciju.

Slušajte svoje srce i udaljite se od spoljašnjih očekivanja. Prestanite da se upoređujete sa drugima i odustanite od potrebe za odobravanjem drugih. Verujte svojim instinktima i donosite odluke koje odražavaju vaše istinske želje i potrebe.

 

 

AUTENTIČNOST KAO INSPIRACIJA

Međutim, biti autentičan često zahteva hrabrost. Držati se svojih principa i shvatanja može ponekad da nas dovede u sukob sa drugim ljudima, ali moramo imati hrabrosti da se držimo svojih stavova, ali i da prihvatamo tuđe. Vaša autentičnost može da inspiriše vama bliske ljude da i oni krenu tim putem.

 

 

ŽIVETI SLOBODNO JE CILJ

Kada se priča o autentičnosti može se čuti izraz junik perings (eng. unique pairings). Šta to znači? To su uglavnom kvaliteti koji stereotipno ne bi toliko išli jedno uz drugo, ali ih osoba poseduje. Na primer, neko je izrazito duhovit i društven, ali u isto vreme možete da vodite ozbiljne i važne razgovore. Neko je privlačan i vodi brigu o svom izgledu, ali u isto vreme su jako svesni, prizemni i poseduju određene vrednosti.

Zapravo, to znači da niste se prepustili samo kategoriji u koju vas okolina svrstava, da ste na primer samo privlačna devojka i da je to dovoljno o vama, već ste upoznali sebe do kraja i ispoljavate sve vaše kvalitete. Koliko god to delovalo teško na početku ovog putovanja, kada dođete do cilja ne postoji bolja nagrada nego da ostatak života živite baš onako kako vi želite.

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.