Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Razgovor sa decom – kako pristupiti?
Razgovor sa decom

Razgovor sa decom – kako pristupiti?

Pokušajte da od najranijeg uzrasta deteta imenujete što preciznije kako se osećate. Dobro ste čuli, kako se vi osećate. Sada znamo da je učenje po modelu najefektnija odgojna metoda, te budite sigurni da će vas dete pomno posmatrati, iako vas možda ne sluša. Sledeći put kada se osećate tužno ili preplavljeno, dajte ime tim osećajima; i obrnuto, podelite radost sa svojim mališanima, plešite ili skačite od sreće.


 

BUDITE PRIJATELJ ZA PRIMER

Kako deca rastu, tako se njihovi problemi komplikuju. Sve je veći uticaj društva, a roditelji neretko poslednji saznaju aktuelna dešavanja. Kako biste bili prva opcija za razgovor ili pomoć, temelji vašeg odnosa moraju biti čvrsti. Dajte sve od sebe da ne omalovažavate ništa oko čega se dete u tom trenutku stresira. Ne morate imati odgovore na sva pitanja. Ne morate se čak ni slagati ili ne slagati sa detetom, ali ono što je bitno je osećaj da jedno drugom možete reći sve.

Ako malo razmislimo, u biti, deca ne slušaju iz najčešće dva razloga: ne slušaju one kojima ne veruju i ne slušaju one koje ne poštuju.

Zapitajte se, želite li da vaše dete posluša osobu u koju nema poverenja ili osobu bez integriteta? Dobra vest je da su i poverenje i poštovanje dvosmerna ulica, i svakako nešto na čemu treba raditi celog života.

 

 

“KAKO JE BILO DANAS U VRTIĆU I ŠKOLI?”

Koliko puta ste zaista dobili odgovor koji ste očekivali, na neku od varijacija ovog pitanja? Retka su deca koja se rado otvore i raspričaju, a još ređi roditelji koji se ne iznerviraju šturim odgovorom poput Super. Ukoliko imate poteškoća sa produbljivanjem razgovora, za početak stavite akcenat na neverbalnu komunikaciju. Produžite zagrljaje i trenutke maženja, pa makar i koji sekund u odnosu na juče. Pitanja odložite za neki prikladniji momenat u toku dana.

 

 

ŠTA JE ZAISTA VAŽNO?

Predlažemo da pokušate vežbu: zamislite sebe, u nekih poznijim godinama. Zamislite da su vam deca porasla, da imaju svoju decu i da odavno ne živite zajedno. Da imate mogućnost da se vratite na dvadeset minuta u dane u kojima u realnosti i jeste, šta biste radili?

Šta biste ih pitali? Da li bi vam zaista bila važna ocena ili možda neki obavljen zadatak? Ili biste se, možda, najradije smejali i grlili? Šta je ono što je zaista važno?

 

 

MOMENTI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Vreme je najvrednija valuta i svako ko ga ima napretek slobodno se može smatrati bogatim. Ukoliko i vama proleti dan u jurnjavi za štikliranjem obaveza sa spiska, predlažemo da postavite bar jednu zajedničku aktivnost kao prioritet.

To ne mora trajati dugo, ali ono što istinski povezuje osobe, bilo da su velike ili male, upravo su trenuci nepodeljene pažnje. Razgovori pred spavanje, zajednički obroci, šetnje ili igranje,te neke naizgled usputne aktivnosti su baš one koje produbljuju vaš odnos.

 

 

VI STE MIRNA LUKA

Zapitajte se, negujete li atmosferu slobode u vašem domu? Tačno je da kada je dete nesputano u osećajima, tada roditelji dobijaju najbolje, ali i najgore od njih. Od vaših reakcija i samokontrole tokom svakodnevnih ili kriznih situacija, umnogome zavisi da li će dete u trenutku panike i straha pomisliti moram da kažem mami, ili samo da mama ovo ne sazna. Pokušajte da upamtite da su i radosni i teški periodi prilike da gradite povezanost.

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.