Orgazam i njegovi zdravstveni benefiti

Orgazam i njegovi zdravstveni benefiti

Pored toga što pruža zadovoljstvo, orgazam i seksualni odnos utiču na raspoloženje, pomažu u oslobađanju emocija i stresa, regulišu krvni pritisak i san.

 


NA KOJI NAČIN ORGAZAM UTIČE NA RASPOLOŽENJE I POMAŽE U OSLOBAĐANJU OD STRESA?

Hormon sreće, dopamin, jeste hormon čije lučenje podstiče opuštanje, a samim tim i oslobađanje od stresa. Pored toga, oksitocin, koji je poznat kao hormon ljubavi i koji se proizvodi u hipotalamusu, ima ulogu u podsticanju emocionalnog mira, kao i uspostavljanje socijalnih odnosa, poput brige i empatije. Takođe, oksitocin može uticati na smanjenje anksioznosti, ublažavanje depresije i posttraumatskih stresnih poremećaja (PTSP).

 

 

 

POBOLJŠANJE VEZE SA PARTNEROM

Kao što je već pomenuto, orgazam podstiče lučenje oksitocina. Hormon oksitocin utiče na povezivanje sa partnerom. Pored fizičkog povezivanja tokom seksualnog odnosa, lučenje ovog hormona tokom orgazma podstiče emocionalno povezivanje sa partnerom.

 

 

 

KAKO ORGAZAM UTIČE NA SAN?

Nakon orgazma, mozak teži ka tome da se opusti, te dolazi do lučenja serotonina koji podstiče dobro raspoloženje i opuštanje. Pored toga, orgazam izaziva lučenje hormona prolaktina koji se javlja tokom sna i koji takođe izaziva osećaj opuštenosti, kao i pospanosti.

 

 

UTICAJ ORGAZMA NA KRVNI PRITISAK

Za zdravlje našeg organizma je jako bitno da se nivo hormona održava, naročito hormoni kao što su testosteron i estrogen. Ukoliko hormoni nisu u ravnoteži mogu se javiti bolesti srca, kao i osteoporoza. Studije su dokazale da se seksualnim odnosom snižava sistolni krvni pritisak. Analiziranjem i proučavanjem moždane aktivnosti tokom orgazma, istraživači su došli do svih navedenih činjenica, koristeći uređaje kao što su MRI (funkcionalna magnetna rezonanca) i PET (pozitronska emisiona tomografija), koji mere protok krvi i aktivnost neurona.

 

 

TEKST: NEVENA JANKOVIĆ

Nevena Janković je rođena u Negotinu, gde je i završila srednju školu. Fakultet je upisala 2015. godine u Novom Sadu, smer biomedicinsko inženjerstvo. S obzirom na to da Novi Sad smatra najlepšim gradom u Srbiji, slobodno vreme voli da provodi uživajući u svakom (bilo kom) ćošku ovog grada, sama ili sa svojim prijateljima.