Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta predstavlja forest bathing?
Nevidljivi svedok - film neočekivanog obrta

Šta predstavlja forest bathing?

Poslednjih godina često se apeluje na važnost mentalnog zdravlja, koje se po važnosti stavlja iznad fizičkog, s obzirom na to da je depresija i anksioznost sve češća pojava u savremenom društvu. Iz tog razloga, japanski ministar agrikulture, šumarstva i ribolova, 1982. godine kreirao je izraz shinrin-yoku, koji se na engleski jezik prevodi kao forest bathing, odnosno upijanje atmosfere šume i prirode.


ŠTA PODRAZUMEVA FOREST BATHING?

Forest bathing podrazumeva provođenje vremena u prirodi, bez potrebe za intenzivnom fizičkom aktivnošću. Cilj ovakve prakse jeste živeti u sadašnjem trenutku u ambijentu koji je krajnje povoljan za naša čula i dobro zdravlje, fizičko i mentalno.

U nastavku teksta navešćemo koje su to prednosti i benefiti koje nam forest bathing donosi, kao i
na koji način maksimalno iskoristiti te prednosti.

 

OSLOBAĐA OD STRESA

Istraživanja pokazuju da pojedinac u savremenom društvu provede do 90% dana u zatvorenom prostoru, dok značajan deo tog vremena odlazi na elektronske uređaj. Bilo da je to mobilni telefon radi zabave, kompjuter radi posla ili nešto treće.

Prvi kontakt sa svežim vazduhom oslobađa od osećaja umora i anksioznosti, naročito ukoliko je reč o mestu bogatom prirodom.

 

POBOLJŠAVA SAN

U vezi sa prethodnom tezom, elektronski uređaji doprinose ne samo lošijem raspoloženju i osećaju umora, već i gorem snu. U nekim slučajevima može lako dovesti do nesanice.

Dokazano je da san postaje čvršći i kvalitetniji nakon boravka u prirodi, čak i onda kada nikakva fizička aktivnost nije bila uključena.

 

SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA

Istraživanja su pokazala da forest bathing značajno utiče na naše zdravlje.

Reguliše krvni pritisak, otkucaje srca i nivo stresa, te se preporučuje gotovo svima s obzirom na to da je stres deo naše svakodnevnice.

 

 UTIČE NA BOLJE RASPOLOŽENJE

Studija koja je vršena u grupi od 19 muškaraca koji boluju od depresije i anskioznosti pokazala je napredak nakon šetnje u prirodi. Uporedo je posmatrana i druga grupa koja je takođe praktikovala šetnju, ali u urbanom delu grada.

Iako su obe grupe upražnjavale fizičku aktivnost, raspoloženje je bilo znatno bolje u grupi koja je svoju šetnju provela u prirodi.

 

SMANJUJE UPALE I INFLAMACIJU

Zbog čistog šumskog vazduha i komponenata koje drveće prirodno otpušta, dolazi do smanjenja upala u organizmu. Naročito se preporučuje ljudima koji imaju disajna oboljenja, kao što je astma.

 

KAKO SE FOREST BATHING PRAVILNO PRAKTIKUJE?

Prvo je potrebno pronaći odgovarajuće mesto ispunjeno prirodom i zelenilom. U gradu to može biti park, staza za trčanje ili neka šuma u blizini.

Zatim je potrebno angažovati sva svoja čula: posmatrati prirodu, osluškivati njene zvukove, obratiti pažnju na mirise, dodirivati drveće ili bosim stopalima hodati po zemlji.

Početnicima se preporučuje sporo hodanje i što duži boravak u prirodi kako bi se telo i um u potpunosti opustili. Potrebno je probati različite aktivnosti koje pokreću telo i um: joga, trčanje, pisanje, slikanje…

Život u gradu podrazumeva konstantu buku i stoga je važno prepoznati trenutak tišine bez automobila, autobusa, gradilišta i slično. Umesto toga, čula treba usmeriti na zvukove prirode, pevanje ptica, šuštanje lišća na drveću, žubor reke ili potoka.

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti