Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kavala- zanimljiv gradić Grčke regije
Kavala- zanimljiv gradić Grčke regije

Kavala- zanimljiv gradić Grčke regije

Kavala je grad u Grčkoj i predstavlja glavni grad okruga Kavala. Ovo je najveći grad,privredni, kao i obrazovni centar ove periferije. Od Soluna grad je udaljen 165km, a od Atine 680km.


ISTORIJA

Osnovan je u 6. veku p. n. e. pod nazivom Neapolis što u prevodu znači Novi grad. Lokacija Kavale je veoma značajna tome svedoči i činjenica da je čak tri puta osvajan od strane turske vlasti. Ovo je grad s burnom istorijom, pa je više puta menjao ime.

Smatra se da je prvi grad u Evropi u kome je prihvaćeno hrišćanstvo. Naime, apostol Pavle je zaslužan za širenje hrišćanstva. S obzirom da grad predstvalja začetak hrišćanstva u Evropi nemojte propusti i obilazak nekih crkava. Naša preporuka jeste crkva posvećena apostolu Pavlu, kao i Bogorodičina crkva.

ZAŠTITNI ZNAK KAVALE

Akvadukt poznatiji kao Kamares zaštitni je znak grada. Veruje se da potiče iz perioda Starog Rima. Služio je za dopremanje vode, a tokom turske vlasti izgled izgled akvadukta je promenjen i zadržao se sve do danas.

PANAGIA

Panagia jeste stari grad. Možemo reći da je Akvadukt na neki način kapija između starog i novog dela grada. Iako, danas većina stanovnika živi u novom delu grada, pravo istorijsko bogastvo nalazi se u starom delu. Kada krenete prema tvrđavi Kastro, još jednog obeležja grada, prolazićete uskim ulicama.

Ulice su veoma živopisne, a svaka kuća predstvalja pravo istorijsko blago. Mnoge od njih su pod zaštitom države. Estetika grada veoma je upečatljiva, tako da ćete uživati u lepotama koje pruža. Na tvrđavi pružiće vam se nezaboravan pogled, a imaćete utisak da grad držite na dlanu. Iz daljine primetićete da je Kavala izgrađena kao na,spratovima, to je jedan od razloga zašto je grad brdovit.

TASOS

Nemojte preskočiti izlet do Tasosa, ostrva koje obiluje zelenilom i prirodom. Prijatna vožnja trajektom, s pogledom na more ne traje dugo.

KUPOVINA I HRANA

Za šoping mnogi vezuju Solun. Međutim, Kavala ljubiteljima šopinga može pružiti podjednako uživanje. Ovaj grad predstavlja jedan od glavnih trgovačkih centara, samim tim nećete biti uskraćeni kupovine. Što se tiče hrane i pića pored tradicionalne grčke kuhinje, nemojte preskočiti isprobavanje vina po kome je ovo mesto poznato. U slučaju da posetite Tasos obavezno probajte med, kao i masline, dva najznačajnija proizvoda ostrva.

Fotografija: Printscreen


TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.