Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Ledena kupka i njeni benefiti
Ledena

Ledena kupka i njeni benefiti

Ledena kupka ili uranjanje u hladnu vodu jeste postupak koji podrazumeva izlaganje tela temperaturi od deset do 15 stepeni celzijusa. Ledena kupka ima dugu istoriju. Međutim, istraživanja koja se sprovode poslednjih godina dodatno su je popularizovala. Vode se mnoge polemike o efektima koje ima na zdravlje.


 

BRŽI OPORAVAK OD TRENINGA

Mnogi profesionalni sportisti koriste ovu metodu da ubrzaju oporavak i smanje bol koji nastaje nakon iscrpljujućih treninga. Naime, ledena kupka deluje tako što sužava krvne sudove, a nakon izlaska iz vode dolazi do njihovih širenja, a samim tim i do većeg protoka kiseonika u našim mišićima koji pomaže u bržem oporavku. Između ostalog, ovo smanjuje i rizik od upale mišića.

 

JAČI IMUNOLOŠKI SISTEM

Brojne studije pokazuju da uranjanje u ledenu vodu dovodi do jačanja imunološkog sistema. Prema ispitivanju koje je sprovedeno ljudi koji se tuširaju hladnom vodom imaju 30 odsto manje šanse da se razbole, lakše podnose infekcije i imaju bolji imuni odgovor. Povećava energiju i deluje na raspoloženje.

 

 

Niske temperature uzrokuju povećano oslobađanje hormona, noradrenalina i adrenalina, koji dovode do povećanog nivoa energije i boljeg fokusa. Pored oslobađanja ovih hormona oslobađa se i hormon sreće koji pozitivno utiče na raspoloženje. Studija koja je objavljena 2021. godine pokazala je da je nizak nivo ovih hormana usko povezan s depresijom, samim tim ledena kupka može imati i antidepresivno dejstvo.

 

 

BOLJI SAN I SMANJEN NIVO STRESA

Kvalitetan san još jedan je u nizu pozitivnih aspekata ove metode. Naime, uranjanje u ledenu kupku smanjuje stres i dovodi do opuštenosti što utiče na kvalitet sna, ali i na lakše suočavanje sa stresnim situacijama.

 

 

SAVETI ZA LEDENU KUPKU

Temperatura ledene kupke treba da bude od deset do 15 stepeni celzijusa, a vreme provedeno u vodi od deset do 15 minuta, provođenje dužeg vremenskog perioda može imati štetne posledice. U kućnim uslovima preporučuje se termometar kako bi se dostigla idealna temperatura.

 

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.