Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Sve što niste znali o anđelima
anđeli

Sve što niste znali o anđelima

Verovatno smo se bar jednom u životu zapitali ko ili šta su zapravo anđeli, kako izgledaju, koja je njihova uloga i da li, na kraju krajeva, uopšte postoje, ili su samo plod naše mašte. Većina nas zamišlja anđele kao antropomorfna bića, sa velikim belim krilima, koja lebde iznad nas, čuvaju nas i rade nešto dobro za nas. Hajde malo dublje da istražujemo kako bismo malo bolje upoznali anđele, a samim tim i našeg određenog anđela čuvara.

 


 

KO SU ANĐELI?

Reč anđeo izvedena je od grčke reči angelos, što znači glasnik. Vernici glavnih svetskih veroispovesti veruju da su anđeli poslati od Boga da izvršavaju zadatke na Zemlji. Prema Bibliji, anđeli su duhovna bića koja imaju ličnost, inteligenciju, volju i emocije. Oni imaju ličnost, ali nemaju fizičko telo. Takođe, oni poseduju i znanje koje je veće od ljudi, ali manje od Boga. To znanje stiču temeljnim proučavanjem sveta i dugim posmatranjem ljudskih aktivnosti. Za razliku od ljudi, oni ne moraju da proučavaju prošlost jer su je već iskusili. Oni znaju kako su drugi reagovali u određenim situacijama, pa tako precizno mogu da procene kako bismo mi reagovali u sličnim situacijama. Imaju volju, ali su potčinjeni Božjoj volji. Bog je stvorio anđele isto kao što je stvorio i ljude, ali su anđeli u potpunosti različiti od ljudi. Za razliku od anđela, ljudi su fizička bića sa duhovnim aspektom i anđeli nikada ne mogu da postanu ljudi. Međutim, od anđela možemo nešto naučiti, a to je njihova trenutna poslušnost Božjim zapovestima.

 

 

 

 

ULOGA ANĐELA

Samim tim što anđeli služe Bogu, imaju i mnoge aktivnosti. Oni slave Boga, obožavaju ga, pojavljuju se pred njim, služe mu i raduju se zbog onoga što Bog radi. Anđeli su oruđe Božjeg suda, donose odgovore na molitvu, ohrabruju u opasnim vremenima, brinu se o pravednima u trenutku smrti i čuvaju one koji su verni Bogu. Međutim, ne treba misliti da anđeli postoje da bi služili ljudima, jer su oni poslušni Božjim zapovestima, a ne našim. Ovo su samo neke od aktivnosti koje su opisane u Bibliji. Po ovome vidimo da je njihova uloga velika i da imaju veliki značaj u religiji, ali i za nas.

 

 

 

 

VRSTE ANĐELA − SERAFIMI I HERUVIMI

Anđela ima mnogo i dele se u dve kategorije: anđele koji nisu pali i pale anđele. Anđeli koji nisu pali su oni koji su tokom svog postojanja zadržali svoju svetost, pa se zato nazivaju još i sveti anđeli. Nasuprot njima su pali anđeli. To su oni koji svoju svetost nisu zadržali. Većina svetih anđela u Bibliji nije imenovana, ali su opisani kao izabrani anđeli. Prvu klasu anđela predstavlaju serafimi. Oni su najbliži Bogu i simboli su svetlosti. Pojedini anđeli su opisani kao sveta stvorenja koja brane Božju svetost od bilo kakvog greha. Oni su označeni kao heruvimi i predstavljaju drugu klasu anđela. Sveti anđeli su prisustvovali donošenju zakona, rođenju Hrista i njegovom vaskrsenju i uznesenju.

 

 

 

 

PALI ANĐELI

Pali anđeli su takođe mnogobrojni, ali ih ima manje nego svetih anđela, i opisani su kao pali u odnosu na svoje prethodno stanje. Vođeni Satanom, koji je prvobitno bio sveti anđeo, pali anđeli su se pobunili protiv Boga i na taj način postali grešni svojoj prirodi. Pali anđeli se dele u dve kategorije: oni koji su slobodni i oni koji su vezani. U Bibliji se od palih anđela spominje jedino Satana. Kada je Satana pao, sa sobom je povukao veliki deo anđela, od kojih su jedni vezani lancima i čekaju sud, a drugi su slobodni, i to su demoni. Oni predstavljaju Satanine sluge i dele njegovu sudbinu.

 

 

 

 

ANĐEO ČUVAR

Prema verovanjima, svako od nas ima svog anđela čuvara koji je uvek uz nas. On nas poznaje odlično. Poznaje naše postupke, šta mislimo, šta osećamo. Mi ga ne vidimo, ali verujemo u njega. Verujemo da je uvek uz nas i da nas nikad neće napustiti.

 

 

TEKST: NEVENA GALOGAŽA

Nevena Galogaža je studentkinja završne godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za Srpski jezik i lingvistiku, smer Srpski jezik i književnost. Mnogo voli da čita i piše, a pisanje smatra autoterapijom. U budućnosti želi da se bavi pisanjem, a želi da bude i lektor srpskog jezika.