Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Poezija bunta i lepote – Rupi Kaur

Poezija bunta i lepote – Rupi Kaur

Rupi Kaur je rođena 4. oktobra 1992. u Indiji odakle se sa roditeljima preselila u Kanadu kada je imala tri godine. Kao dete imigranata, odrasla je u multinacionalnoj sredini u kojoj je od malena osetila predrasude zbog boje svoje kože i ekonomskog statusa.


Od svoje pete godine ulazi u svet slikarstva, a ubrzo i u svet pisanja. Pisala je čestitke svojim prijateljima za rođendane ili kratke izjave ljubavi dečacima koji su joj se sviđali. Svedočila je nasilju i omalovažavanju, što je učinilo da utone u svet knjiga i pisanja samo za sebe. Postepeno je dobijala samopouzdanje tokom srednje škole, potom i na fakultetu, te 2009. godine odlučuje da se posveti pisanju poezije i da je deli sa svetom.

 

 

 

Kako ima specifičan stil pisanja, njeni prvi nastupi nisu uvek nailazili na odobravanje, što je u njoj stvaralo veliku nesigurnost. Stoga se 2014. godine okreće objavama na društvenoj mreži Instagram i tu počinje da stvara svoju vernu publiku. Iste godine objavljuje  svoju prvu zbirku pesama Med i mleko koja se sastoji od prozno-poetskih zapisa podeljenih u četiri celine praćene autorskim ilustracijama, a svaka od njih se bavi nekim aspektom života i govori o drugoj vrsti boli, ljubavi ili lečenju.

 

Sama knjiga se deli na četiri dela: Bol, Ljubav, Slom i Lečenje. Iako je ova zbirka pesama postala New York Times bestseler i kupljena u više hiljada primeraka, naišla je na kritike, što zbog već previše puta upotrebljenog naziva same knjige, što zbog navodnog plagijarizma.

 

 

 

Njen put ka zvezdama je svakako došao do izražaja nakon objave fotografije na instagramu gde leži okrenuta ka zidu i vide se mrlje od mensturalne krvi. Objava je dva puta sklonjena zbog neprimerenog sadržaja, ali je zbog velike reakcije ljudi širom sveta dozvoljena uz izvinjenje upućeno Rupi. Ta fotografija joj je donela veliki broj istomišljenika i uznela je u borca za prava žena i nekoga ko se ne plaši da izrazi svoje mišljenje.

 

 

 

Rupi Kaur je objavila još dve knjige, Sunce i njegovo cveće, koja je koncipirana kao i prethodna knjiga i sastoji se iz poglavlja: Naginjanje, Padanje, Ukorenjavanje, Izrastanje i Cvetanje i Telo je dom, koja priča o uticaju prošlosti na sadašnje vreme, o međuljudskim odnosima u društvu i njenom okruženju. Ova poslednja zbirka ujedinjuje bol, seksizam i potragu za ljubavlju.

 

 

 

Sve knjige je sama ilustrovala i svaka je pisana njenim specifičnim stilom koji odaje počast Punjabi poeziji i jeziku, mestu gde je rođena, u kom koristi samo mala slova i tačku kao znak interpunkcije. Iako možda kontrovezna, njen uticaj u menjanju svesti o ženama i njenoj borbi za glas žena ne može se poreći, stoga je svojim rečima, umetnošću i vizijom postala glas onih žena koje se ne čuju.

 

 

Nikoga ne bi trebalo zanimati šta radimo sa vlastitim telima, pogotovo one koji nisu proveli ni dana u našoj koži – Rupi Kaur

 

 

 

TEKST: MILICA MILOVIĆ

Milica Milović je studentkinja Bibliotekarstva i informatike na Filološkom fakuletu u Beogradu. Voli ples, knjige, filmove, putovanja i fotografiju. Želja joj je da obiđe ceo svet i jednog dana da živi u Barseloni.