Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Da li ste čuli za porodične konstelacije?

Da li ste čuli za porodične konstelacije?

Bežeći od činjenice da je svako od nas deo jednog velikog jedinstvenog porodičnog stabla koje nas određuje na mnoge nama poznate ili nepoznate načine, bezuspešno se vrtimo u krug. Koreni su davno duboko pušteni, a na nama je da konstantno otkrivamo ko smo u stvari i zašto nas danas muče baš ovi problemi. Što smo bliže određeni našim nasleđem, bliži smo rešavanju tih životnih prepreka.


ŠTA SU PORODIČNE KONSTELACIJE?

Psihoterapijska metoda utemeljena ’90-ih godina od strane Berta Helingera, upravo se bavi ostvarivanjem uvida u suštinu naših problema i najsloženijih životnih situacija. Bert je po opštem obrazovanju bio teolog, filozof i pedagog i tokom života je proučavao mnogo drevnih znanja raznih kultura i civilizacija. Baveći se geštalt terapijom i transakcionom analizom, spajajući najbolje iz njih i drugih nauka, definisao je porodične konstelacije kojima se danas bave stručnjaci u okviru sistemske porodične terapije. Kada je počeo da primenjuje porodične konstelacije stekao je mnogo sledbenika, pa se danas ovaj pravac koristi na svih pet kontinenata.

 

 

 

KAKO DELUJU PORODIČNE KONSTELACIJE?

Ovaj grupni metod, nazvan još i Order of Love (poredak ljubavi), obavlja se kroz grupne radionice na kojima biramo da li želimo da prisustvujemo kao posmatrači, učesnici ili da radimo lični rad. Najvažnije saznanje o porodičnim konstelacijama je da se sve odvija na nivou nesvesnog, tj. porodičnog nesvesnog, koje je najmanja jedinica kolektivnog nesvesnog. Ono što nama rukovodi je naše nesvesno, a ovaj pravac se upravo bavi otkrivanjem odgovora šta je i gde je nama to nesvesno.

 

Objašnjava da se kolenima unazad ne nasleđuju samo geni naših predaka, već i karakteri, talenti i strahovi. Ono što nama prija su naši kapaciteti, potencijali i talenti, a ono što nas remeti, to su naše blokade nastale kao posledica kršenja jednog od prirodnih zakona koje je Bert definisao.

 

 

 

KAKO SMO ODREĐENI GENIMA NAŠIH PREDAKA?

U konstelacijama ne istražujemo greške naših predaka, ali rešavamo životne izazove, akutne ili hronične, sa kojima ne možemo da se izborimo. Možemo primetiti da imamo poteškoća i da se određene situacije i događaji ponavljaju kao po šablonu, kao da živimo u matricama. To nas dovodi pravo na mesto davne traume, a razlika je što sada imamo mogućnost da na drugačiji način postupimo. Na osnovu ovoga zaključujemo da mi nikako nismo tabula rasa, već smo ispisani genima naših predaka, što nam daje mogućnost da prekinemo transgeneracijske obrasce. Baš zato što smo određeni njima, možemo da biramo da ne hodamo njihovim cipelama. Zaključujemo da je svakoj novoj generaciji data prilika da sličnu situaciju prođe na potpuno drugačiji način.

 

 

 

KOJE POTEŠKOĆE MOŽEMO REŠITI NA PORODIČNIM KONSTELACIJAMA?

U konstelacijama problem možemo detektovati i delovati na njega i više generacija unazad, na samom izvoru nastajanja problema. Razrešenjem i deblokadom energetskog čvorišta svi srodnici mogu osetiti olakšanje i razrešenje problema. Teme koje možemo rešavati na porodičnim konstelacijama su zaista bezbrojne, a neke od njih su partnerski odnos, odnos sa roditeljima, fizička bol, odnos prema novcu, naši strahovi, odnos prema poslu itd. Naizgled jednostavni problemi, kao što su blokade u učenju ili nemogućnost završavanja studija, takođe su rešivi ovom metodom.

 

 

Osim u terapeutske svrhe, konstelacije se koriste i u timskom vođenju, organizacijskom savetovanju, superviziji, medijaciji, kao i u pozorištu, te su dobile naziv i psihodrama.

 

 

 

TEKST: JELENA VUKOMANOVIĆ
Jelena Vukomanović je student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vršnjački edukator u projektu Mind The Mind, o mentalnom zdravlju. Zaljubljenik je u knjige, prirodu, pomaganje ljudima, zagrljaje i rok muziku. Najveći cilj joj je da nakon fakulteta upiše edukaciju za psihoterapeuta i da uživa u tom pozivu celog svog života.