Vitraž i njegova bogata istorija

Vitraž i njegova bogata istorija

Vitraž je posebna, hiljadama godina stara zanatska i umetnička tehnika izrade površina nalik slikama, sačinjena od komadića stakla i olovnih traka.


POČECI

Prvi vitraži nastali su za potrebe zastakljivanja otvora na gotskim katedralama, koje je, zbog specifičnog oblika, bilo nemoguće zatvoriti jednim komadom stakla. Tvorci su, tako, od stakla različitih veličina, stvarali raznovrsne religijske motive. Oni su iziskivali mnogo planiranja, vremena i novca za izradu.

U tom periodu, vitraž postaje i nezaobilazni detalj u domovima imućnih porodica. Raznovrsni motivi koji se potom javljaju osim u dekorativne svrhe služe i za ispunjavanje želje za privatnošću. Kreirajući istorijska umetnička dela od vitraža, umetnici stvaraju kultni trend koji i dan danas, bez obzira na stagnacije u popularnosti, važi za simobl prestiža.

KLASIČNI VITRAŽ

Glavni materijal za izradu klasičnih vitraža je staklo koje se pravi od silicijuma i primesa drugih materijala. Takozvano lončano metalno staklo boji se tako što mu se, u još uvek rastopljenom stanju, dodaju metalni oksidni prahovi ili fino usitnjeni metali. Kobalt može staklu dati tamno plavu boju, zlato daje ljubičastu ili crvenu boju, čiji je jeftiniji izvor bakar.

Oksidi bakra mogu dati staklu i zelenu boju.  Pored ove metode, postoji i metoda prevlačenja tankog obojenog stakla preko prozirnog stakla, čime se dobija fleš staklo. Ono se koristi u manjoj meri, iako je znatno isplativije. Postoji još mnogo tehnika koje se koriste za postizanje efekata linija i senčenja, kao i za isticanje crne ili srebrne boje na vitražima.

TIFANI VITRAŽ

Staklo se, nakon sjedinjavanja i bojenja, istiskuje u cilindrične oblike, seče se, ispravlja i hladi. Potpuno ohlađeno staklo se, potom, seče u određene oblike. Od njih se, uz pomoć olovnih traka, formira slika. Umetnici i vitraž majstori ovladali su ovim specifičnim kreativnim procesom. Međutim, oko stotinu godina pojavio se Luis Komfort Tifani i uveo inovacije. Nova, finija tehnika koju donosi ovaj umetnik i biznismen dodatno je podigla popularnost vitraža. Njegov najpoznatiji proizvod – Tifani lampa,  postao je jedan od najelegantnijih i najpoznatijih vitražnih proizvoda svih vremena.

LAŽNI VITRAŽ

Neverovatna sceničnost koju je vitražno staklo proizvodilo u kontaktu sa sunčevim zracima, poslužila je kao inspiracija mnogim umetnicima, kreatorima garderobe i nakita i dizajnerima enterijera. Simboličnost predmeta od vitraža i njihova rasprostranjenost uticali su na pojavu lažnog vitraža.

Ova tehnika oslikavanja stakla specijalnim bojama daje jako sličan i znatno unosniji proizvod. Njega možete napraviti i sami, u svom domu. Najpre pripremite staklo koje želite da oslikate i detaljno ga očistite. Položite staklo na ravnu površinu, horizontalno. Zatim, pripremite i skicu koju ćete postaviti ispod stakla i po kojoj ćete oslikati vitraž.

Kontur bojama koje se pakuju u specijalne tube sa uskim otvorima koji omogućavaju isrtavanje tankih linija iscrtajte konture vitraža, a potom sačekajte oko sat vremena da se potpuno osuše. Ove boje, nešto gušće teksture pomoći će da se transparente boje za staklo koje slede, ne razlivaju. Transparentne boje se obično razređuju, da bi bile što tečnije i prozirnije, nalik na pravo staklo.

Četkicama od prirodne ili sintetičke dlake možete, uz pomoć ovih boja, obojiti prostore između kontura. Boje za staklo otporne su na vodu i ostale efekte spoljašnje sredine nakon sušenja. Ukoliko želite da napravite bilo kakve modifikacije svog rada, možete lako obrisati greške vlažnom krpom, pre nego što se boje osuše.

TEKST: SMILJANA VASKOVIĆ

Smiljana Vasković je studentkinja druge godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Obožava pisane medije, a posebno teme koje se tiču mode i lifestyle-a. Inspiriše je iskonska lepota koju pronalazi u svemu i svakome.