Čudesni svet speleologije

Čudesni svet speleologije

Istraživački duh i radoznalost čoveka nikada ne prestaju da zadivljuju, a priroda je u njihovoj igri polje bez granica. Pojedinci koji se bave ekstremnim sportovima oduvek su bili fascinantni za posmatranje ljudske psihe koja u izazovnim uslovima pomera sopstvene granice. Spojite nauku sa ekstremnim sportom i dobićete neverovatna otkrića. Na gotovo nedostižnim lokalitetima kriju se čitavi neistraženi svetovi. Predstavljamo čudesni svet speleologije.


 

SPELEOLOGIJA – SPOJ NAUKE I EKSTREMNOG SPORTA

U ove lokalitete ubrajaju se i pećine, a naučna disciplina koja ih proučava naziva se speleologija. Speleolozi su profesionalno obučeni planinari koji proučavaju podzemne oblike reljefa, njihov nastanak i razvoj, fizičke karakteristike i hemijske procese koji se u njima odigravaju. Za mnoge ljude ovakva mesta su prava noćna mora – mračni, skučeni tesnaci ispod zemlje, savršen recept za klaustrofobiju. Za speleologe ovde počinje magija. Potrebni su neverovatan fokus, priprema i izdržljivost, jer je prostor za greške u svakom smislu mali.

 

 

 

GEOLOŠKO NASLEĐE SRBIJE

Ovakvi objekti, kraški fenomeni nastali su specifičnim geomorfološkim procesom. Posebno su naučno značajni i intrigantni zbog prisustva vode, živog sveta i formacija, koji se samo u njima mogu pronaći. U biospeleološkim istraživanjima na našim prostorima, otkrivena je bogata fauna, a neke vrste su potpuno nove za nauku. Prema Inventaru geonasleđa Srbije iz 2005. godine, u našoj zemlji nalazi se 80 speleoloških objekata. Od njih je posebno zaštićeno 37 i oni se smatraju veličanstvenim spomenicima prirode.

 

 

 

RESAVSKA PEĆINA – SIMBOL SPELEOLOŠKOG TURIZMA

Zamislite da se nalazite u prostoriji ispod Zemljine kore, staroj oko 80 miliona godina, čije je stvaranje počelo još pre velikog ledenog doba. Zvuči kao naučnofantastična scena, ali ovakva prostorija postoji i nalazi se u istočnoj Srbiji, 20 km od Despotovca na području Gornje Resave. Otkrivena je 1962. godine.

 

 

Mada su za nju i ranije znali lokalni čobani, Resavska pećina je prva turistička pećina u Srbiji i jedna od najposećenijih. Dugačka je 4.500 metara, istraženo je tek 2.850, a za posetioce je otvoren obilazak dug oko 800 metara. Temperatura je konstantnih sedam stepeni, a vlažnost vazduha varira od 80 do 100 odsto.

 

 

 

ZARONITE ISPOD POVRŠINE DUBOKO U PROŠLOST

U pećini su se 45 miliona godina različitim prirodnim procesima formirali ukrasi koji izgledaju vanzemaljski. I, zaista, kada zaronite dublje u pećinu, osećate se kao da ste sleteli na neku drugu planetu ili kao da ste otputovali u daleku prošlost. U njoj se nalaze najrazličitije dvorane i kanali, prepuni neobičnih stubova i ovog prastarog pećinskog nakita.

 

 

 

Naša radoznalost starija je više nego što zamišljamo – u jednoj od ovih dvorana pronađeno je ognjište praistorijskog čoveka. Opšte je poznato da je naša zemlja puna prirodnih bogatstava. Igrajte se, istražujte, budite zauvek radoznali, ali nemojte zaboraviti da čuvate prirodu, jer ona čuva nas.

 

 

 

TEKST: JELENA VUJKOVIĆ

Jelena Vujković je završila studije Srbistike, nedavno magistrirala i sada se prepušta svim poslovima koji gaje ljubav prema jeziku, izražavanju i kreativnosti. Trudi se da bude društveno odgovorna, gaji veliku ljubav prema prirodi i poštuje život oko sebe.