PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Koje su najmoćnije žene srpske istorije?

Biti obrazovana žena u Srbiji danas je svakodnevica. Mada, da li ste se ikada zapitali je li to oduvek bilo tako? Tokom srpske istorije žene u Srbiji bile su samo domaćice, majke, snaje i supruge. Znalo se koje je njihovo mesto i za svaku devojku i njene roditelje bilo je najbitnije da se njihova ćerka dobro uda. Međutim, postojale su žene koje su izazvale tu ustaljenu normu i koje su omogućile žensku ravnopravnost u Srbiji. Ovim tekstom odaćemo počast tim srpskim ratnicama.PRVA DEVOJKA SA ZAVRŠENOM SREDNJOM ŠKOLOM

Marta Jorgović je prva srpkinja koja je završila Prvu srpsku gimnaziju u Novom Sadu. Nju su do tada pohađali samo mladići. Nijedna devojka se godinama nakon nje nije usudila da upiše srednju školu. Zbog toga što je verovala u sebe i što je želela da ostvari svoje snove, udala se sa 25 godina, što je po tadašnjim standardima bilo kasno.


PRVI BORAC ZA ŽENSKU RAVNOPRAVNOST U SRBIJI

Draga Dejanović (1840 – 1871) bila je prva feministkinja , spisateljica i glumica u Srbiji. Njen stav je bio da su žene velikim delom krive za ulugu koja im je dodeljena u društvu. Zbog toga robuju predrasudama koje im roditelji usađuju od malih nogu. Jedino rešenje, po njenom mišljenju, bilo bi jednako vaspitanje muške i ženske dece i njihova podjednaka priprema za umni i fizički rad.


PREVODILAC I IZUZETNA SLIKARKA

Vilhelmina – Mina Karadžić jedna je od prvih srpskih slikarki. Takođe, bila je i prevodilac srpskih narodnih umotvorina i pesama, i jedno je od trinaestoro dece Vuka Stefanovića Karadžića. Govorila je više jezika i bila je vrsna portretistkinja.


MATEMATIČARKA, ALI I ŽENA ALBERTA AJNŠTAJNA

Mileva Marić Anjštajn je bila prva srpska matematičarka, ali je ipak, nažalost, poznatija kao prva žena Alberta Ajnštajna. Postoje glasine da je ona bila pametnija od Ajnštajna i da je za većinu njegovih radova ona bila zaslužna.

DOKTORKA U BORBI ZA SOCIJALNU JEDNAKOST

Draga Ljočić (1855 – 1926) bila je prva srpska doktorka. Međutim, bila je i feministkinja i filantropkinja. Ceo svoj život posvetila je borbi za bolji položaj i emancipaciju žena u Srbiji, socijalnu jednakost i bolji položaj lekarki. Važno je pomenuti da je bila i prva sifražetkinja i pravi borac za sticanje političkih prava žena.


SRPSKA MINISTARKA I SPISATELJICA

Prva srpska ministarka ikada bila je Mitra Mitrović (od 1945. do 1949). Ujedno je bila i spisateljica i učesnica Narodnooslobodilačke borbe za vreme Drugog svetskog rata. Bila je jedna od osnivačica magazina Žena danas (1936) i tu je pisala članke o rodnoj ravnopravnosti. Njen glas se daleko čuo, jer je 1945. godine objavila štivo Pravo glasa žena dokaz i oruđe demokratije.NEUSTRAŠIVA BOLNIČARKA TOKOM BALKANSKIH RATOVA

Nadežda Petrović je bila veoma hrabra žena, što je i dokazala brinući o ranjenim srpskim vojnicima za vreme balkanskih ratova. Obrazovala se u inostranstvu i jedan od hobija joj je bio slikanje. Kada se vratila u tadašnju Kraljevinu Srbiju donela je inovacije koje konzervativno društvo nije prihvatalo, a ni shvatalo. Umrla je na poslu tokom 1915. godine od pegavog tifusa u valjevskoj bolnici. Nažalost, tek nakon njene smrti društvo je shvatilo njene čiste namere.


ONA JE ZASLUŽNA ZA NAJVEĆI PARK U BEOGRADU

Jelisavata Načić je bila prvi srpski ženski arhitekta. Ona je prva studentkinja koja je diplomirala arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Beogradu 1896. godine. Zaslužna je za Kalemegdan i Terazije, crkvu Svetog Aleksandra Nevskog, prvu bolnicu tuberkoloze u Srbiji i za još mnogo toga.


PRVA ŽENA SA TITULOM DOKTORA NAUKA

Ksenija Atanasijević (1894-1981) bila je prva naša žena filozof. Titulu je stekla nakon što je proglašena doktorom nauka na Beogradskom univerzitetu.

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.

Leave a Reply