Uvijanje kose bez upotrebe toplote

Uvijanje kose bez upotrebe toplote

Kovrdže su jedna od najpopularnijih frizura koje se, zbog praktičnosti i elegancije, sve više nose. Blagi ili krupni talasi izgledaju lepo na svim bojama i dužinama kose, a volumen, koji se postiže uvijanjem kose, doprinosi zanosnom izgledu. Zbog velikog rizika od oštećenja vlasi prilikom uvijanja kose toplim stajlerima, veliki broj žena radije bira alternativne metode za stilizovanje frizure, bez upotrebe toplote.


 

 

JEDNOSTAVNE I PRAKTIČNE PLETENICE

Pletenje kose u pletenice je jedan od najjednostavnijih načina za uvijanje kose, bez upotrebe toplih stajlera. Zbog lakoće i praktičnosti samog procesa, veliki broj žena svakodnevno se služi ovom metodom. Kako bi se postigao željeni rezultat i izgled, preporučljivo je da kosa dobrim delom bude i dalje vlažna. Nakon uvijanja u pletenicu kosa ostane u tom položaju određeni vremenski period. Od broja pletenica i njihove veličine zavisi kako će talasasti pramenovi izgledati kasnije. Bitno je samo izbegavati grubo češljanje nakon rasplitanja, a umesto toga nežno prstima razdvoijiti uvijene vlasi. Pored običnih pletenica, sve popularnije su i riblja kost pletenice, uz pomoć kojih se pramenovi mogu uviti do samog korena, čineći izgled kose prirodnijim.

 

 

 

PAPILOTNAMA DO BUJNIH KOVRDŽA

Uvijanje kose papilotnama spada u jednu od ustaljenijih metoda za stilizovanje frizure, koja se aktivno upotrebljava i danas. Kako bismo ravne pramenove stilizovali po želji, i od njih napravili krupne i bujne kovrdže, neophodno je da samom procesu uvijanja kose prethodi pranje. Opranu i delom osušenu kosu, potrebno je podeliti, a zatim umotati valjkastim papilotnama. Urolajte vlažne delove kose od vrha do vlasišta i učvrstite kopčama ili ubadačima. Neka valjci na glavi ostanu dok se kosa potpuno ne osuši, a zatim ih laganim pokretima skinuti. Kako bi se sprečilo spadanje valjaka, poželjno je staviti peškir ili pogodnu foliju na glavu i time obezbediti stabilnost frizure. Posle par sati skinite papilotne sa glave i kovrdže raščešljajte prstima, kako bi se vlasi razdvojile.

 

 

 

OPUŠTENA FRIZURA TRAKOM ZA KOSU

Pored raznih metoda uvijanja kose tokom noći, jedna od često primenjivanih, jeste metoda uvijanja kose trakom. Zbog svoje praktičnosti, često se koristi za brzo oblikovanje blagih talasa. Ova metoda nije namenjena za oblikovanje čvrstih i postojanih kovrdža, već opuštene frizure za svaki dan. Sve što je potrebno, jeste jedna rastegljiva traka, oko koje će se obmotati vlažna kosa. Laganim pokretima obavijte pramen po pramen oko trake, onoliko puta koliko je potrebno za vašu dužinu kose. Nakon par sati možete slobodno da raspletete kosu i tom prilikom nanesete neko sredstvo koje će obezbediti postojanost vaše frizure.

 

 

 

MAJICA KAO ODLIČNO SREDSTVO

Metoda uvijanja kose majicom slična je metodi uvijanja trakom za kosu ali za razliku od trake, moguće je napraviti krupnije prstenaste kovrdže i samim tim povećati volumen frizure. Majicu je potrebno uvrteti u krug, sve dok se ne dobije oblik koji podseća na konopac. Nakon toga potrebno je krajeve majice zavezati zajedno sa vezicom za kosu, a potom je staviti na glavu. Motanje kose započeti sa prednje stvare i redom nastaviti do potiljka glave. Po završetku motanja, sačekati određeni vremenski period ili ostaviti kosu da prenoći tako. Ovaj postupak formiranja kovrdži moguće je ponoviti raznoraznim komadima tekstila i tehnikama uvijanja vlasi.

 

 

 

ČARAPE U NOVOJ NAMENI

U moru kreativnih metoda i načina za uvijanje kose, izrodila se i jedna veoma zanimljiva metoda i to uz pomoć starih čarapa. Sve što je potrebno je nekoliko pari starih čarapa koje ćemo upotrebiti kao punđe, oko kojih ćemo zatim obmotati kosu. Nakon što formirate punđu od čarapa, provucite rep kroz rupu, a zatim provucite i delove kose kroz nju kako biste stvorili veliku punđu. Po završetku, ostavite punđu od čarapa na glavi da odstoji preko noći, kako biste dobili predivne valovite pramenove.

 

 

 

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu.