Španija – idealna destinacija za putovanje

Španija – idealna destinacija za putovanje

Zemlja vina, plesa i opuštenog života – Španija. Španija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, kao i u svetu. Poseduje bogatu kulturu, predivnie plaže, živopisne gradove i raznoliko kulturno nasleđe. Destinacija kao što je ova zemlja, nikako čoveka ne ostavlja ravnodušnim i veoma je raznolika što se tiče turističke ponude.


 

PLAŽE I SUNČANO VREME

Španija je poznata po svojim prekrasnim plažama duž obale Sredozemnog mora i Atlantika. Kosta del Sol, Kanarska ostrva, Kosta Brava, Ibiza (poznatiji izraz je Ibica koji je nepravilan) i Majorka su samo neke od popularnih destinacija za ljubitelje sunca i plaže. Idealna destinacija ukoliko želite da provedete svoje sledeće letovanje.

 

KULTURA I ISTORIJA

Španija ima veoma bogatu istoriju i raznoliku kulturu koja se može videti u njenim gradovima i spomenicima. Neki od njih su Barselona čija je arhitektura ukrašena umećem Antonija Gaudija i gde se nalazi poznata katedrala Sagrada Familja. Grad koji predstavlja veoma bitan deo istorije Španije je Granada, s poznatim dvorcem koji nadgleda ovaj grad.

Zatim, glavni grad pokrajine Andaluzije – Sevilja, čije je najpoznatije zdanje kraljevska palata Alkazar i prestonica Španije – Madrid. Tu su najpoznatije lokacije Puerta del Sol (trg koji je samo središte grada) i Las Ventas (arena za borbu bikova – korida). Kordoba i Toledo su takođe gradovi koji su vredni posete.

 

HRANA I PIĆE

Španska kuhinja je vrlo poznata u svetu po tapasima, paelji, čurosima, serano šunki i mnogim drugim ukusnim jelima. Takođe, poseduje mnoge vinske regije, a najpoznatije su Penedes, Priorat, Rioha, Rias Bajsaš i Herez gde možete degustirati izvrsna lokalna vina.

 

FESTIVALI I ZABAVA

Španija je poznata po svojim živahnim festivalima, kao što je slavna La Tomatina u Bunjolu ili Sanfermines u Pamploni. Možete uživati u tradicionalnim plesovima poput flamenka ili prisustvovati koncertima i zabavama tokom cele godine. Poznata lokacija po noćnom životu, klubovima i provodu je ostrvo Ibiza.

 

UMETNOST I MUZEJI

Španija ima veliki broj umetničkih muzeja koji čuvaju dela nekih od najvećih svetskih umetnika. Muzej Prado u Madridu sadrži dela od umetnika kao što si Francisko Goja, Dijego Velaskez i El Greko.

U gradu Figeres nalazi se Pozorište-muzej koji je posvećen jednom od najzančijinih umetnika 20. veka, a njegovo ime je Salvador Dali.

 

PRIRODNA LEPOTA

Španija nudi raznolike pejzaže, od planinskih lanaca poput Pirineja do prekrasnih nacionalnih parkova poput Nacionalnog parka Donjana (Andaluzija) ili Teide na Tenerifima (Kanarska ostrva), najvišeg vrha u Španiji (visina 3 715 metara).

 

POPULARNOST FUDBALA

Španija je jedna od najvećih fudbalskih sila na svetu, pa ukoliko ste u mogućnosti možete da posetite neku fudbalsku utakmicu ili makar stadion.

Jedni od najpoznatijih klubova u Španiji, pa i u Evropi su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Sevilja,… Najveći stadioni su Kamp Nou (Barselona), Santigao Bernabeu (Real Madrid), Metropolitano (Atletiko Madrid), te Benito Viljaramin (Real Betis – Sevilja) i La Cartuha (Sevilja) i mnogi drugi.

Najpoznatiji derbi je između dva najveća kluba u Španiji – Real Madrida i Barselone. Taj fudbalski duel je poznat pod imenom El Klasiko.

 

PUTOVANJA OPLEMENJUJU ČOVEKA

Naravno, kao i kod bilo koje turističke destinacije, važno je istražiti područje koje želite da posetite, da se upoznate s lokalnim običajima i uslovima putovanja. Treba proveriti putne informacije i savete pre nego što krenete na putovanje.

Putovanje će vam pomoći da nešto novo naučite i vidite, te da se bolje razvijete kao ličnost. Španija je zemlja koja nudi veliki izbor i sigurno se nećete pokajati posetom ove zemlje na Pirinejskom poluostrvu.

 

TEKST: JOVAN MANOJLOVIĆ

Jovan Manojlović rođen je u Zaječaru gde je završio Ekonomsko-trgovinsku školu. Trenutno je student Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.