Slikarka Milena Pavlović Barili

Slikarka Milena Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili bila je srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.


 

POREKLO

Milena Pavlović Barili rođena je 1909. godine u Požarevcu, u rodnoj kući svoje majke − Danice Pavlović Barili. Njen otac bio je Bruno Barili, poznati italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik i putopisac.

 

 

DETINJSTVO

Svoje detinjstvo uglavnom je provodila na relaciji Srbija – Italija. Njen život i rad takođe je obeležila i bolest srca, koja joj je ustanovljena verovatno već u osmom mesecu života. To je bolest koja ju je pratila do kraja života i bila uzrok njene prerane smrti. Upravo ona ju je terala da aktivno proživi svaki trenutak života. Ovako ozbiljni zdravstveni problemi sigurno su u velikoj meri uzrok tako silovitog rada i zaista velikog broja dela koje je iza sebe ostavila.

 

 

ŠKOLOVANJE

Od ranog detinjstva Milena je uporedo učila srpski i italijanski jezik. U tom periodu je pokazala i prvo interesovanje za crtanje. Godine 1916. Milena u Bergamu završava prvi razred osnovne škole. Drugi razred pohađa na Italijansko-engleskom institutu u Rimu, a zatim sa majkom odlazi u Nicu, gde uči i francuski jezik. Po završetku rata Milena se sa majkom, preko Krfa i Dubrovnika, vraća u Srbiju. Zatim privatno, za godinu dana, u Požarevcu završava treći i četvrti razred osnovne škole i upisuje gimnaziju.

 

 

VUNDERKIND

Milena je u to vreme već imala puno crteža za koje su, prema rečima njene majke, mnogi u Italiji, pa čak i čuveni, tada jugoslovenski vajar Ivan Meštrović, govorili da su sjajni. Tokom drugog razreda gimnazije majka odvodi Milenu na putovanje po Evropi. Odlaze u Linc, gde pohađa Majerovu školu u kojoj je prvi put ozbiljnije primećen njen talenat. Po povratku u Požarevac 1922. godine Milena privatno završava drugi razred gimnazije i pripremni tečaj za upis u Umetničku školu u Beogradu, na koju biva primljena, prema rečima njene majke, kao vunderkind uprkos činjenici da ima tek 12 godina. Umetničku školu pohađa uporedo sa nižom gimnazijom.

 

 

ŽIVOT U POKRETU

Milena nije imala stalno zaposlenje, pa samim tim ni stalni izvor prihoda. Nije imala ni finansijsku pomoć države, a njena porodica, iako nekada dobrostojeća, nije mogla da joj obezbedi bezbrižan život. Veliki deo novca je odlazio i na njeno lečenje, a porodica je posle smrti Mileninog dede Stojana Pavlovića prilično osiromašila. Zato je ona rano počela da zarađuje za život. Godine 1928. sa majkom se vraća u rodni Požarevac, gde pokušava da nađe zaposlenje kao profesor crtanja. Ipak, uprkos svestranom obrazovanju i već priznatom talentu, njena molba biva odbijena.

 

 

POČETAK SLIKARSKOG RADA

Svoju prvu slikarsku kompoziciju, egzotične cvetove, nacrtala je već sa pet godina, a potom i kompoziciju sa jarićima obučenim u haljinice. Veruje se da su ovi crteži bili neka vrsta kompenzacije za druženje sa vršnjacima, koje joj je bilo uskraćeno zbog bolešljivosti ili drugih zabrana. U njenim radovima primećuje se okrenutost ka ljudskom liku i portretu.

 

 

OSAMOSTALJENJE

Već posle prve samostalne izložbe u Parizu, u proleće 1932. godine, njen slikarski talenat je zapažen u umetničkim krugovima Pariza. De Kiriko u njoj prepoznaje pravac mekog metafizičkog slikarstva, a Žan Kasu joj piše predgovor za katalog. Upravo je u Parizu došlo do naglog osamostaljenja Milenine umetnosti. Smatra se da je na to uticao njen prisniji odnos sa ocem, jer se on kretao u krugovima umetnika i intelektualaca u koji je uveo i Milenu. Bez njegove pomoći verovatno ne bi bila moguća ni izuzetno velika izlagačka aktivnost tokom prvih godina života u Parizu.

 

 

 

SMRT

Milenina smrt je bila iznenadna i neočekivana. U martu 1945. godine Milena i njen muž Robert sele se u svoj novi stan u Njujorku. Uveče 5. marta mladi bračni par otišao je u restoran da proslavi preseljenje. Vratili su se kući dosta kasno, otišli na počinak, a Milena je ostavila sobarici poruku da je ujutru probudi u deset časova. Milena je umrla od srčanog udara 6. marta 1945. godine.

 

U lekarskom nalazu napisano je da je višemesečni život u gipsanom koritu oslabio njeno srce, tako da bi ostala invalid i da je prebolela udar. Đankarlo Menoti, pišući kasnije o Mileninoj smrti, navodi da niko, pa čak ni njen muž, nije znao da joj je srce u tako lošem stanju. Milena Pavlović Barili je kremirana, a urna sa njenim posmrtnim ostacima sahranjena je na groblju blizu Njujorka.

 

 

 

GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI

U znak zahvalnosti i sećanja na našu čuvenu, rano preminulu slikarku, u Požarevcu je 24. juna 1962. godine, pod krovom preuređene stare porodične kuće Pavlovića, otvorena Galerija Milene Pavlović-Barili. Inicijator i glavni darodavac je slikarkina majka Danica Pavlović Barili. Ona je odlučila da imovinu koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri daruje srpskom narodu i da se ova zaostavština sačuva kao celina.

 

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.