S caricom Sisi po Beču

S caricom Sisi po Beču

Elizabeta Bavarska živela je i vladala u 19.veku, ali je i dan danas prava zvezda u Austriji. Njen lik sveprisutan je po bečkim suvenirnicama, a turističke ture koje nose njeno ime su najposećenije. Danas smo mi vaši vodiči i donosimo vam priču o preteči princeze Dajane i mestima na kojima je provodila vreme. Hajde da prošetamo po Beču s caricom Sisi.


CRKVA SVETOG AVGUSTINA

Mesto venčanja Sisi i Franca Jozefa nalazi se u samom centru Beča, blizu palate Hofburg. Put do ovog venčanja bio je istovremeno i trnovit i bajkovit. Naime, mladi car trebalo je da se oženi starijom bavarskom vojvotkinjom. Međutim, na prvi pogled se toliko zaljubio u lepu Elizabetu da se suprotstavio i svojoj autoritativnoj majci. Pretio je da se nikada neće oženiti ako njegova mlada ne bude Sisi. Ovi događaji predstavljeni su u mnogim filmovima, prvenstveno u Sisi trilogiji iz pedesetih godina. Upravo trilogija je zaslužna za stvaranje mita kako same Sisi, tako i Romi Šnajder, koja ju je igrala.

 

 

 

HOFBURG

Sisi Muzej nalazi se u zimskoj rezidenciji carske porodice. Uključuje prostorije koje su koristili car i carica. Tokom ture, koja traje sat vremena, saznaćete da su buntovnu Elizabetu gušila kruta pravila. Saznaćete da je imala buran odnos sa svekrvom, vojvotkinjom Sofijom koju su zvali jedino muško u Hofburgu. U seriji RTL-a iz 2021. i Netfiksovoj iz 2022. goine, Sisi je predstavljena kao snažna žena koja uspeva da pronađe svoje mesto na dvoru. Ipak, u realnosti je izgubila kontrolu nad svime, pak čak i decom, tako da se okrenula sebi i svojoj lepoti. Sate je provodila vežbajući u ličnoj vežbaonici, a isto toliko vremena  posvećivala je  i nezi kose.

 

 

 

ŠENBRUN

Na spomeniku u vrtu letnje rezidencije, Sisi je prikazana kao mlada žena, kao i na svakoj drugoj skulpturi ili portretu. Naime, bila  je opsednuta mladošću i odbijala da pozira umetnicima nakon navršene trideset pete godine. Ovaj deo njenog života opisan je u filmu Corsage iz 2022. godine. To je prvi film koji ne romantizuje njenu priču, već prikazuje i  tamnu stranu.

 

 

 

SISIN GROB

Sisi je život provela u lutanju po Evropi i bežanju od nekada voljenog muža. Takođe, progonila su je i sećanja na umrlu ćerku i jedinog sina koji je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima. Njen život je okončan atentatom u Ženevi, 12. oktobra 1866. godine. Njen grob nalazi se u okviru habzburške grobnice, u kojoj počiva sto četrdeset devet pripadnika ove dinastije.

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.