Od paradajza do pomodora

Od paradajza do pomodora

Kada na engleskom hoćemo da kažemo da je nešto isto ili vrlo slično koristimo reč tomato. Ova reč se isto piše, ali drugačije izgovara na američkom, a drugačije na britanskom engleskom jeziku.  Paradajz je jedna od najčešće upotrebljavanih namirnica u kulinarstvu. Ako neko ne jede paradajz, zaboga, šta jede ta osoba, kako joj pripremiti jelo?! Može se reći da je malo takvih osoba, ali verujemo da ih svako upozna bar jednom u životu.


KAKO JE OVA TEHNIKA DOBILA IME?

Paradajza ima mnogo vrsta, od sitnog, čeri paradajza do krupnog. Koristi se od sirovog do kuvanog, pa čak i sušenog. Može se koristiti i za jela koja se zapeku u rerni. U pripremi jela sa ovom namirnicom samo mašta je granica. Svrha ovog teksta jeste recept za jelo od paradajza, ali i recept za bolju organizaciju vremena.

Dobila je ime po paradajzu iz italijanskog jezika. Naime, 1980. godine, tada student, Frančesko Ćirilo, imao je problem da sebe natera da uči. Sebi je dao zadatak da bude fokusiran na učenje samo deset minuta, za početak. Za merenje vremena je koristio kuhinjski tajmer u obliku paradajza i zato je tehnika tako dobila ime.

ŠTA JE ZAPRAVO OVA TEHNIKA?

Ideja je da 25 minuta radimo neku aktivnost koja nam je važna, npr. učenje. Pet minuta pravimo pauzu i u to vreme radimo nešto potpuno drugo. Zatim, opet 25 minuta nešto čime želimo da ovladamo, pa opet pauza. Tako treba raditi četiri kruga, nakon čega pravimo dužu pauzu, od 20 minuta. Šta sve možemo postići ovom tehnikom, pogađate, opet je samo mašta granica. Od spremanja ispita do čišćenja kuće, kuvanja i vežbanja, a ako želimo i sve to u jednom ciklusu od četiri pomodoro bloka.

Koliko je dugo ili kratko razdoblje od 25 minuta, uverićemo se kada u tom periodu radimo neku aktivnost koju (ne)volimo. Nekada ćemo jedva čekati da se alarm oglasi, a nekada će nam vreme proleteti i jedva ćemo čekati sledeći krug. Tom tehnikom možemo ujedno i videti koje aktivnosti više volimo da radimo. Možemo videti i koje možda ipak možemo naći načina da delegiramo i/ili zamolimo nekoga za pomoć. Sada sledi recept za jelo koje se može napraviti u jednom do dva ciklusa/bloka pomodora. Naime, namera nam je da spojimo tradiciju sa modernim, pa smo se odlučili za ovaj recept.

        SUPA OD PARADAJZA S PROSOM

Sastojci

300 ml kuvanog paradajza

150 ml vode

manja glavica crnog luka

1 šargarepa

lovorov list

čen belog luka

Bibera na vrh kafene kašičice

½ kafene kašičice soli

Suvi začin od povrća (ne začini za jela sa solju već običan suvi začin bez soli, može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane)

50 gr prosa

PRIPREMA

U vodu se sipa sitno iseckan luk, na kolutove iseckana šargarepa. pusti se da provri i kuva 15 minuta. Dok to čekamo, možemo oprati proso u cediljki. kad prođe navedeno vreme, dodati proso, paradajz sok, sitno naseckan beli luk i začine. Uz povremeno mešanje, kuvati 20 minuta na tihoj vatri. Zatim, skloniti sa ringle i držati poklopljeno 10 minuta. Nakon toga vam želimo prijatan obrok i uživanje u finoj supi.

TEKST: ŽELJKA LJUBOJEVIĆ

Osećam se kao večiti student života, zovem sebe multipotencijalista i radim na ostvarenju svojih potencijala, volim strane jezike, igre rečima, čitanje, pisanje i pričanje.