Kako izgledaju sedam svetskih čuda?

Kako izgledaju sedam svetskih čuda?

Takmičenje za novi izbor čuda sveta održan je 7. jula 2007. godine u Lisabonu. Organizator takmičenja je Bernard Veber, a Unesko se odmah izdvojio  od ovog takmičenja i svega vezanog, jer smatraju da se radi o ličnoj Veberovoj koristi od samog izbora. To organizatore nije sprečilo da takmičenje izvode  do kraja i izaberu sedam svetskih čuda.

 


Jedini kriterijum je bio da je građevina nastala do 2000. godine. U izboru su učestvovali svi građani sveta, koji su mogli svoj glas dati putem sms poruke, mejla ili telefonskog poziva. Kada  su organizatori kasnije izbrojali bilo je sto miliona glasova. Za Sedam svetskih čuda je izglasano: Hrist Spasitelj u Rio de Žaneiro, Brazil; Tadž Mahal u  Agra, Indija;  Petra u Jordanu; Kineski zid u Kini;  Maču Pikču u Peru; Koloseum u Rimu, Italija; Čičen Ica u Meksiku.

 

 

HRIST SPASITELJ

Hrist Spasitelj je statua nastala povodom stogodišnjice nezavisnosti Brazila od Portugala. Izgradnja je trajala pet godina, a svečano je otvorena 1931. godine. Ovo je peta najveća statua Hrista u svetu. Konstruisao je arhitekta Hektor da Silva Kosta, a visoka je 38 metara. Hrist Spasitelj je okrenut ka gradu, a kako meštani vole da kažu, jer grli Rio de Žaneiro. Brazil je najveća katolička zemlja na svetu.

 

Brazil - Sedam svetskih čuda

 

 

 

TADŽ MAHAL

Tadž Mahal je velelepni simbol ogromne ljubavi i boli šaha Džahana koji je izgradio nakon što je njegova  supruga umrla prilikom rađanja njihovog četrnaestog deteta. Izgradnja je trajala više od 20 godina, a mauzolej je gradilo oko 22 hiljade ljudi. Smatra se vrhuncem mogulske arhitekture, a od 1983. godine se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, gde je oslovljen kao dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedno od univerzalno priznatih remek dela.

 

Indija, Tadž Mahal - Sedam svetskih čuda

 

 

 

PETRA

Petra je prrestonica Nebatejskog carstva, osvojiva samo sa severa, uklesana u stene, poznata svetu po svojoj kamenoj strukturi. Nalazila se na raskršću puteva karavana koji su spajali Egipat sa Sirijom i Arabiju sa Sredozemljem. Svoju najveću slavu, grad je doživeo za vreme vladavine Rimljana. Najpoznatija građevina Petre je Khazne al-Firaun, koju Beduini nazivaju Faraonskom riznicom. Istorije Petre nestaje 105. godine, kada joj Trajan ukida sve privilegije.

 

Petra, Jordan

 

 

KINESKI ZID

Kineski zid sa svojom dužinom od  8851 kilometra predstavlja najveću građevinu na svetu. Izgradrnja je započela u 5.  veku pre nove ere, a uz izvesne prekide i rušenja trajala je do 17. veka. Postoje mnogobrojne su legende i mitovi koji se vezuju za ovaj zid. Jedna je da se vidi čak i sa Meseca što je zvanično potrvrđeno kao netačno, a druga je vezana za ženu po imenu Meng Điang. Meng je otišla u posetu svom mužu koji se tri godine nije vraćao kući pošto je mobilisan za izgradnju zida. Kada je stigla, Meng je imala problema da pronađe svog dragog, da bi nakon toga shvatila da je on umro od iscrpljujućeg rada, ona je tada počela da plače, a njene suze su razrušile zid u dužini od 400 kilometara i dovele je do posmrtnih ostataka njenog muža, koji su bili uzidani u Kineski zid.

 

Kineski zid - sedam svetskih ćuda

 

 

 

MAČU PIKČU

Maču Pikču sve do 1911. godine ovaj grad je predstavljao nepoznanicu za ceo svet, kada ga je otkrio američki istraživač Harjam Bingam. Ovaj grad svedoči o neverovatnom carstvu Inka, a današnji arheolozi ističu da je najverovatnije izgrađen kao carski posed ili tajni grad. Grad ima oko 200 građevina, koje su smeštene na terasama oko središnjeg trga. Pojedina istraživanja govore da je grad bio napušten i pre nego što su ga Španci pokorili

 

Maču Pikču - Meksiko

 

 

 

KOLOSEUM

Gradnju Koloseuma 72. godine, započeo je car Vespazijan, a osam godina kasnije je završio je njegov sin Tit. Svečano otvaranje Koloseuma trajalo je neverovatnih 100 dana. Flavijev amfiteatar ili poznatiji kao Koloseum, ime je dobio po kolosalnoj statui cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra, a bila je visoka 40 metera. Koloseum broji 76 ulaza. U koloseumu su se održavale borbe gladijatora koje je moglo pratiti čak 50 hiljada gledalaca, a za sve građane Rima ulaz je bio besplatan, međutim ipak je postojala klasna klasifikacija mesta, te su bliže pozornici sedeli car, senatori i magistrati. Današnji izgled Koloseuma, posledica je zemljotresa.

 

Koloseum, Italija - sedam svetskih čuda

 

 

 

MAJA ČIČEN ICA

U prevodu sa jezika Maja Čičen Ica znači na izvoru naroda. Oblast gde se Čičen Ica nalazi nije bila bogata rekama, ali je sam grad imao tri izvora vode, pa se pretpostavlja da je i po tome dobio svoje ime, jer je okupljao brojne ljude koji su dolazili po vodu. Svoj vrhunac je dostigla oko 600. godine, kada su uništeni drugi centri Maja. Sam grad broji nekoliko velelepnih građevina kao što su Hram ratnika, Igralište loptom i opservatorija, ali najpoznatija među njima jeste El Kastiljo, odnosno Četvrtasta piramida, koje su Maje zvale hram Kukulkan, na čijem vrhu su prinosili žrtve.

 

Maja čičen ica - sedam svetskih čuda

 

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu, te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.